Σε δικαστήριο της Ζαουίγια ξεκίνησε η πρώτη πολιτική δίκη οπαδών του καθεστώτος του εκλιπόντος ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Οι πέντε κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν στην ολοκαίνουργια αίθουσα του δικαστηρίου, όμως ο δικαστής Άμερ αλ Τούρκι προτού διαβάσει το κατηγορητήριο ανακοίνωσε ότι η δίκη αναβάλλεται για την επόμενη Τρίτη έπειτα από αίτημα της υπεράσπισης, δύο δικηγόρων, ανάμεσά τους μίας γυναίκας η οποία φορούσε νικάμπ.

Ένας αξιωματούχος του δικαστηρίου, ο Άλι αλ-Σάαμπ Μοχάμεντ εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι αυτή είναι η πρώτη δίκη οπαδών του Καντάφι η οποία διεξάγεται σε πολιτικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πέντε κρατούμενοι που συνελήφθησαν στην Ζαουίγια «κατηγορούνται κυρίως για σύσταση εγκληματικής συμμορίας με στόχο τη διάπραξη δολιοφθορών και τη διακίνηση όπλων χωρίς άδεια».

Πολλοί αξιωματούχοι του καθεστώτος του Καντάφι και δεκάδες οπαδοί του, στρατιωτικοί και πολίτες, βρίσκονται εδώ και μήνες (κάποιοι περισσότερο από ένα χρόνο) σε δεκάδες φυλακές της Λιβύης η πλειονότητα των οποίων διοικείται από πρώην εξεγερμένους και δεν ελέγχεται από τις αρχές.

Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της πολλές φυλακές σε όλη τη χώρα και επανασύστησε το δικαστικό σύστημα.