Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ονδούρας απέρριψε την απειλή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη βοήθεια που χορηγεί η Ουάσινγκτον στην Τεγκουσιγκάλπα εάν δεν σταματήσει το λεγόμενο καραβάνι των χιλίων και πλέον μεταναστών από χώρες της κεντρικής Αμερικής που βρίσκεται στο Μεξικό και κινείται προς τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

«Δεν ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάει ο πρόεδρος Τραμπ όταν λέει ότι η Ονδούρα δεν κάνει τίποτα» για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, σημείωσε ο Έβαλ Ντίας, εκπρόσωπος του προέδρου της Ονδούρας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

«Νομίζω ότι δεν είναι καλά πληροφορημένος, νομίζω ότι χρησιμοποιεί με άδικο τρόπο την Ονδούρα στην πολιτική συζήτηση που κάνει με το αμερικανικό Κογκρέσο», συνέχισε ο Ντίας και πρόσθεσε πως οι πολίτες της Ονδούρας πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

Ο Τραμπ απείλησε μέσω Twitter την Τρίτη να διακόψει την αμερικανική βοήθεια προς την Ονδούρα, καταφερόμενος εκ νέου εναντίον του καραβανιού των μεταναστών που ξεκίνησε να κινείται προς το έδαφος των ΗΠΑ από τα νότια σύνορα του Μεξικού τον περασμένο μήνα.

Ο αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ η κυβέρνησή του παίρνει περαιτέρω μέτρα εναντίον των ανθρώπων που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράτυπα.

«Τα αίτια της μετανάστευσης είναι η βία, η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, τη διακίνηση ναρκωτικών. Τι έχει κάνει ο πρόεδρος Τραμπ για να μειωθεί η ζήτηση των ναρκωτικών που εισέρχονται σε αυτή την αγορά (των ΗΠΑ) και γεννούν τη βία στη δική μας χώρα;» διερωτήθηκε ο Ντίας.

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στην Ονδούρα πέφτει σταθερά τα τελευταία χρόνια, αφού έφθασε στο αποκορύφωμά του το 2011, όταν καταγράφονταν 85,5 φόνοι ανά 100.000 κατοίκους. Μολαταύτα, η Ονδούρα συνεχίζει να είναι μια από τις χώρες όπου ο δείκτης είναι από τους υψηλότερους παγκοσμίως σε μια χώρα εν καιρώ ειρήνης.

«Εκτιμάμε τη βοήθεια των ΗΠΑ αλλά αξίζουμε σεβασμό ως έθνος (…). Η Ονδούρα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, με ή χωρίς την υποστήριξη του προέδρου Τραμπ», είπε ο Ντίας.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ονδούρας υπό τον πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες διατηρεί σχέσεις στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.