Δεκατρείς υπόπτους για εμπόριο ναρκωτικών σκότωσε η αστυνομία των Φιλιππίνων μέσα σε μία ημέρα χθες, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που έχει κηρύξει ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι συνελήφθησαν χθες σε δεκάδες επιχειρήσεις στα βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλα.

Περισσότεροι από 4.000 Φιλιππινέζοι έχουν πέσει νεκροί από αστυνομικά πυρά στη διάρκεια αυτού του «πολέμου», ενώ χιλιάδες άλλοι, σύμφωνα με το Reuters, έχουν σκοτωθεί από άγνωστους ενόπλους. Οι περισσότεροι φόνοι έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και στις κοντινές επαρχίες Bulacan και Cavite.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ντουτέρτε καταγγέλλουν πως στην πραγματικότητα εκτελούνται χρήστες και «βαποράκια». Η αστυνομία ωστόσο επιμένει πως πρόκειται για εμπόρους ναρκωτικών που μάλιστα πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση.

Στην Bulacan είχαν πέσει νεκροί τον Αύγουστο 32 άνθρωποι μέσα σε μία μέρα.

«Αυτές οι επιχειρήσεις εντάσσονται στην εκστρατεία μας κατά των ναρκωτικών και όλων των υπόλοιπων μορφών εγκληματικότητας στην περιοχή» ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Bulacan. «Δυστυχώς, 13 από τους υπόπτους σκοτώθηκαν όταν οι αστυνομικοί μας πυροβόλησαν ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα».