Το σημαντικό προβάδισμα του προέδρου Ούγο Τσάβες στις δημοσκοπήσεις ασφαλώς του δίνει πλεονέκτημα ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, αλλά ενδέχεται να πείσει τους πιο σκληρούς αντιπάλους του ότι η βία είναι ο μόνος τρόπος να τον κερδίσουν, εκτίμησε συνεργάτης του.

Παρά το ότι συνεχίζει να υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο από τον οποίο είχε προσβληθεί, ο Τσάβες θεωρείται ότι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να του δίνουν προβάδισμα τουλάχιστον 10 μονάδων έναντι του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια περί διάσπασης της συμμαχίας του Τσάβες εάν η κατάσταση της υγείας του επιδεινωθεί, αλλά η ομάδα των συνεργατών του δεν εξετάζει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα τους πολίτες στη χώρα να είναι προετοιμασμένοι για τεχνάσματα από τους αντιπάλους του Τσάβες, χωρίς να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες ή να δίνουν στοιχεία για κάτι τέτοιο.

Ο Αριστόμπουλο Ιστούρις, αντιπρόεδρος της βουλής που είναι παράλληλα επικεφαλής της εκστρατείας για την επανεκλογή του Τσάβες στην δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η κυβερνητική συμμαχία ενθαρρύνεται από τα ποσοστά του προέδρου, τα οποία αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Όμως, «καθώς το προβάδισμα (του Τσάβες) διευρύνεται, οι ομάδες εκείνες στην αντιπολίτευση που τάσσονται υπέρ των συνωμοσιών και της αποσταθεροποίησης θα ενισχυθούν», σημείωσε ο Ιστούρις, πρώην δήμαρχος του Καράκας ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός Παιδείας. «Πρέπει να προετοιμαστούμε διότι υφίστανται βίαιες, μη δημοκρατικές ομάδες μέσα στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.