Να επιδεικνύουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της χώρας κάλεσε τις αρχές του Μπαχρέιν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση φυλακισμένου ακτιβιστή που είχε ηγηθεί των μαζικών διαδηλώσεων και βρίσκεται σε απεργία πείνας τις τελευταίες δέκα εβδομάδες.

Οι ακτιβιστές πιέζουν για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα όπου κυβερνά η σουνιτική δυναστεία των αλ Χαλίφα, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες. Σημειώθηκαν διαδηλώσεις στην διάρκεια του Γκραν Πρι της Φόρμουλας 1 την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να πιεστούν οι αρχές ενώ η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης βρισκόταν στη χώρα για τον αγώνα αυτό.

Ο Αμπντουλχαντί αλ Χαουάτζα, ένας από τους 14 ανθρώπους που καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης διότι ηγήθηκε της εξέγερσης του 2011, έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι θανάτου εάν δεν απελευθερωθεί και σχεδιάζει να δέχεται μόνο νερό πλέον. Ο Χαουάτζα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη διότι απαιτούσε το Μπαχρέιν να γίνει δημοκρατία. Πραγματοποιεί απεργία πείνας τις τελευταίες 76 ημέρες.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του ο Μπαν Κι Μουν αναφέρει ότι τον ανησυχεί η κατάσταση του αλ Χαουάτζα.