Σημαντικές αλλαγές φέρνει το μεταρρυθμιστικό πακέτο της κυβέρνησης της Αυστραλίας, ύψους 3,7 δισ. δολαρίων, στον τρόπο που οι ηλικιωμένοι θα πληρώνουν για τη φροντίδα τους

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, όσοι ανήκουν στα ισχυρότερα οικονομικά στρώματα θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερα ποσά, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα υπολογίζεται η αξία του οικογενειακού σπιτιού.

Οι μεταρρυθμίσεις της Γκίλαρντ στοχεύουν στην επανόρθωση ενός άδικου συστήματος δεδομένου ότι ο συνηθισμένος συνταξιούχος ήταν υποχρεωμένος να συμβάλει στην κάλυψη των εξόδων φροντίδας ευπόρων ατόμων με κατά πολύ υψηλότερο εισόδημα.

«Βασικές αρχές του νέου συστήματος είναι η μη πώληση της οικογενειακής στέγης και η διαμονή σ’ αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και μέχρι τέλους των ημερών των ηλικιωμένων», επισημαίνοντας ότι «το παρόν σύστημα παρουσιάζει τεράστια προβλήματα, με ένα από τα βασικότερα να μη προβλέπει ικανοποιητική βοήθεια για όσους υπερήλικες επιθυμούν να μείνουν στο σπίτι τους. Πέρυσι υποβλήθηκαν πάνω από 24.000 αιτήσεις για κοινωνικά πακέτα, αναφορικά με τη φροντίδα των υπερηλίκων και λιγότερα από 20000 προχώρησαν» αναφέρει η πρωθυπουργός.

Το πακέτο των αλλαγών περιλαμβάνει 40.000 επιπλέον περιπτώσεις φροντίδας ηλικιωμένων στα σπίτια τους (στις ήδη υπάρχουσες 60.000) και άλλες 30.000 θέσεις σε γηροκομεία και γηριατρεία, προσφέροντας μεγαλύτερα κονδύλια στους διαχειριστές για επεκτάσεις ή ανακαινίσεις. Σημαντικό είναι ότι θα υπάρχει ειδική υπηρεσία η οποία θα ορίζει το ποσό που θα πρέπει να καταθέσουν στα ιδρύματα οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση σ’ αυτά.