Αξιωματούχος που είχε αναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν σκοτώθηκε σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας, μαζί με το γιο του και έναν από τους σωματοφύλακές του, στα ανατολικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε η αφγανική προεδρία.

Ο μουλάς Μοχάμαντ Χάσιμ Μούνιμπ, ο επικεφαλής του ανωτάτου συμβουλίου για την ειρήνη (HCP) στην επαρχία Κουνάρ, δέχτηκε επίθεση από έναν καμικάζι ενώ έβγαινε από ένα τζαμί στην πόλη Ασανταμπάντ. «Επέστρεφαν στο σπίτι τους μετά την προσευχή όταν τους επιτέθηκε ο βομβιστής», είπε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Εουάζ Μοχάμαντ Ναζάρι.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε τη δολοφονία του Μούνιμπ, τονίζοντας ότι «οι εχθροί (της χώρας) σκότωσαν έναν αγγελιαφόρο της ειρήνης», χωρίς να κατονομάσει τους Ταλιμπάν. «Οι τρομοκράτες προσπαθούν να αποτύχουν οι πρεσβύτεροι που δουλεύουν για το καλό της χώρας, όμως πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν στο στόχο τους με τέτοιες πράξεις γεμάτες μίσος».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο επικεφαλής του HCP για όλη τη χώρα, ο πρώην πρόεδρος Μπουρχανουντίν Ραμπανί, δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του από έναν βομβιστή αυτοκτονίας. Ο θάνατός του αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για τον Καρζάι και τις προσπάθειές του για ειρήνευση στη χώρα.

Ο μουλάς Μούνιμπ ήταν θρησκευτικός ηγέτης με σημαντική επιρροή στην περιοχή.