Υπό τον τίτλο: «Αποδιοπομπαίοι τράγοι» και σε καυστικό ύφος, η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της εκτενές άρθρο με αντικείμενο την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

«Εάν σκεπτόμασταν ακόμη να δεχτούμε την Τουρκία στην ΕΕ, η έκθεση που δημοσίευσε, τη Δευτέρα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣE) με θέμα την ελευθερία του τύπου σε αυτή τη χώρα, θα έφτανε για να παραπέμψει το σχέδιο αυτό στις ελληνικές καλένδες», επισημαίνει η βελγική εφημερίδα.

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι με βάση τα όσα καταγγέλλει ο ΟΑΣΕ, «η κατάσταση στην Τουρκία μοιάζει με καρικατούρα αλλά προκαλεί και ανατριχίλα. Ενώ ο Οργανισμός στιγμάτιζε ήδη το 2011 απαράδεκτες καταχρήσεις, η Άγκυρα κατάφερε να χειροτερέψει τα πράγματα, φυλακίζοντας διπλάσιους δημοσιογράφους: 95 είναι φυλακισμένοι σήμερα, αντί 57 πριν από ένα χρόνο. Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ».

Οι περισσότεροι κατηγορούνται, όπως σημειώνει η εφημερίδα, βάσει του νόμου ενάντια στην τρομοκρατία, διότι ασχολήθηκαν με ευαίσθητα θέματα όπως η κουρδική εξέγερση ή δήθεν συνομωσίες ενάντια στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη τούρκικη «δικαιοσύνη», το να μιλάει κανείς για εξεγέρσεις στον τύπο ισοδυναμεί με το να τις στηρίζεις και αν μιλάς για συνομωσία, συνωμοτείς, σημειώνει η Libre Belgique.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι οι «ένοχοι» λαμβάνουν παράλογες ποινές: 166 χρόνια φυλάκισης για έναν δημοσιογράφο, ενώ ένας άλλος κινδυνεύει με. . . 3.000 χρόνια φυλακή. Θυμίζει τους Ντάλτον στον Λούκι Λουκ, αλλά δεν είναι για γέλια. Οι υπόδικοι κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα ταυτόχρονα, παρουσιάζονται σε πολλαπλές δίκες και δέχονται επομένως συσσωρευμένες καταδίκες. Το παράσημο, σύμφωνα με τον OΑΣΕ λαμβάνει, παρά τη θέλησή του, ένας συνάδελφος «ο οποίος αντιμετωπίζει 150 κατηγορίες».

«Αποδιοπομπαίοι τράγοι οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία; Αναμφισβήτητα. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι δυνατοί σαν Τούρκοι για να επιβιώσουν σε τόσο απαίσια μεταχείριση» καταλήγει η βελγική εφημερίδα.