Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει τρεις εβδομάδες αργότερα την απομάκρυνση εποίκων που έχουν εγκατασταθεί χωρίς την άδεια του στρατού σε ένα σπίτι της παλαιστινιακής πόλης της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε σήμερα το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Έξι οικογένειες εγκαταστάθηκαν τη νύχτα της 28ης προς την 29η Μαρτίου στον κενό δεύτερο όροφο κατοικίας, υποστηρίζοντας ότι είναι οι ιδιοκτήτες του. Οι γονείς του παλαιστίνιου ιδιοκτήτη -ο οποίος διαμένει στον πρώτο όροφο- αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό.

Ο ισραηλινός στρατός, με εντολή του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, είχε διατάξει τους εποίκους που είχαν εγκατασταθεί στο σπίτι να το εγκαταλείψουν. Και αυτό όχι γιατί αμφισβητεί τη νομιμότητα των εγγράφων τίτλου ιδιοκτησίας αλλά γιατί οι έποικοι δεν είχαν λάβει πριν εγκατασταθούν, την εκ των προτέρων άδεια της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης, που είναι αρμόδια για τις αστικές υποθέσεις.

Το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Εχούντ Μπαράκ, ο αρμόδιος υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Μπέγκιν αποφάσισαν να μετατεθεί τρεις εβδομάδες αργότερα η απομάκρυνση των εποίκων από το σπίτι, διευκρίνισε το ραδιόφωνο.

Σχεδόν 190.000 Παλαιστίνιοι ζουν στη Χεβρώνα, τη μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Όχθης, σε ένα κλίμα έντασης μαζί με 600 εβραίους έποικους που έχουν εγκατασταθεί σε ένα θύλακα, στην καρδιά της πόλης, όπως και με ακόμη 6.500 εποίκους του εβραϊκού οικισμού Κιριάτ Άρμπα στην περιφέρεια της Χεβρώνας.