Αμερικανίδα δασκάλα 38 ετών έφυγε από τη ζωή από επιπλοκές της γρίπης, αρνούμενη να αγοράσει φάρμακο που περιορίζει την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό επειδή «κόστιζε πολύ», όπως είπε ο σύζυγός της σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Χέδερ Χόλαντ δίδασκε σε σχολείο, στο Τέξας, μέχρι τον θάνατό της, την περασμένη Κυριακή. Αφήνει πίσω της τον άνδρα της και δύο μικρά παιδιά.

Ο σύζυγός της είχε αγοράσει το Tamiflu, με κόστος 116 δολάρια, μία μέρα πριν η 38χρονη πάει στο νοσοκομείο, αλλά ήταν πολύ αργά.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι ειδικοί εκτιμούν πως το τωρινό ξέσπασμα γρίπης στις ΗΠΑ μπορεί να είναι από τα χειρότερα στην ιστορία.

Αρχικά «ακουγόταν σαν να είναι λίγο άγριος ο λαιμός της» περιέγραψε ο άνδρας της Φρανκ Χόλαντ στη Wall Street Journal, πριν τα συμπτωματά της επιδεινωθούν στη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι γιατροί της συνέστησαν αντιγριπικό φάρμακο, αλλά εκείνη αποφάσισε να μην το αγοράσει επειδή κόστιζε πολύ.

«Είναι βασικό για εκείνη, είναι πολύ φειδωλή στα έξοδά της, πάντα ήταν» σχολίασε ο άνδρας της.

Το Σάββατο μπήκε στο νοσοκομείο αλλά την Κυριακή το πρωί υπέκυψε στις επιπλοκές του ιού.

«Πρέπει να είμαι δυνατός για τα παιδιά αλλά ακόμα μοιάζει όλο αυτό σουρεαλιστικό, δεν το έχω συνειδητοποιήσει» λέει ο Φρανκ. «Ήμαστε μαζί για πολύ καιρό, πάνω από τη μισή ζωή μου. Είναι η καλύτερή μου φίλη, η αδελφή ψυχή μου, τα πάντα μου».

Σχολεία σε όλες τις ΗΠΑ κλείνουν για απολύμανση καθώς οι αρχές προειδοποιούν πως το φετινό ξέσπασμα της γρίπης είναι από τα χειρότερα που έχουν ποτέ καταγραφεί. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η γρίπη σκοτώνει από 12.000 έως 56.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο και φέτος ο απολογισμός αναμένεται να είναι στα υψηλότερα επίπεδα.

Οι αρχές προτρέπουν τους Αμερικανούς να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, που παραμένει η καλύτερη μέθοδος πρόληψης.