Ο Φρανκ Μπάκλει είναι ίσως η πιο επιβλητική μορφή της σύγχρονης κατάστασης της Ιρλανδίας: αν και απένταρος, ζει σε ένα σπίτι φτιαγμένο από λεφτά. Και μολονότι στο διαμέρισμα αυτό τα ευρώ περισσεύουν δεν μπορεί να εξαργυρώσει ούτε ένα διότι απλούστατα δεν έχουν καμία αξία.

Το χαρτονόμισμα της Ευρώπης κοσμεί κάθε γωνιά του σπιτιού: τις καρέκλες, τα παράθυρα, τους τοίχους, τι τζάκι, ακόμη και το μπάνιο.

Παντού, άχρηστα, ευρώ, που έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 50χρονου Μπάκλει για την κατασκευή του «σπιτιού των δισεκατομμυρίων», όπως το αποκαλεί, έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή ένα σπίτι πολύ ακριβό και ταυτόχρονα πολύ φθηνό. «Είναι μόνο χαρτιά» λέει και εξηγεί ότι το νόημα των χρημάτων αλλάζει ανάλογα με την αξία που τους δίνουν οι άνθρωποι.

Όποιος έχει αντίθετη άποψη την αναθεωρεί μόλις μπεις στη είσοδο της άδειας πολυκατοικίας. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει είναι μια μεγάλη ταφόπλακα που ενημερώνει ότι η εθνική κυριαρχία της Ιρλανδίας πέθανε το 2010. ΄Ηταν η χρονιά όπου η κυβέρνηση αποδέχθηκε το πακέτο οικονομικής βοήθειας με τους δυσβάσταχτους όρους, το οποίο οι Ιρλανδοί θα αποπληρώνουν για πολλά πολλά χρόνια ακόμη. «Μας διοικεί η Γερμανία» υποστηρίζει ο Μπάκλει.

Ο ίδιος, όπως αναφέρουν τα Νέα, είναι επενδυτής. Τα τελευταία χρόνια όμως χρεοκόπησε και τώρα επιβιώνει χάρη στην καλοσύνη του κόσμου.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου του έχει παραχωρήσει το διαμέρισμα δωρεάν ώσπου να εμφανιστεί κάποιος που θα ενδιαφερθεί να το νοικιάσει. Παρ’ όλα αυτά ομολογεί ότι κάθε φορά που βλέπει τα τούβλα από εύρω στην τουαλέτα αναθεωρεί την αξία τους. «Να μπορούσαμε να τα σκίσουμε και να αρχίσουμε από την αρχή, όλος ο κόσμος», μονολογεί. «Θα ήταν μια ανάσα».

Τα χαρτονομίσματα είναι δωρεά της Κεντρικής Τράπεζας – τα απέσυρε ως παλιά και ούτως ή άλλως «θα είχαν την ίδια αξία με το χαρτί υγείας» τονίζει ο Μπάκλει.