Την αποτυχία του ΝΑΤΟ να ερευνήσει ή να προσφέρει αποζημιώσεις για τους θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς του στη διάρκεια της επτάμηνης επιχείρησης στη Λιβύη η οποία ανέτρεψε το Μουάμαρ Καντάφι, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Απηχώντας ανάλογη κριτική που άσκησε αυτό τον μήνα η Ρωσία, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι πολλοί Λίβυοι που δεν συμμετείχαν στη σύγκρουση, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, αλλά δεν έχουν διενεργηθεί έρευνες για τον θάνατό τους.

«Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επανειλημμένως τόνισαν την δέσμευσή τους για την προστασία των αμάχων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ντονατέλα Ροβέρα, ανώτατη σύμβουλος της οργάνωσης.

Οι έρευνες θα πρέπει να αποφανθούν αν οι απώλειες των αμάχων προκλήθηκαν από την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και, αν ναι, οι όποιοι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, ανακοίνωσε η Αμνηστία.

Η στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ, η οποία εξουσιοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου τον περασμένο χρόνο με στόχο την προστασία των αμάχων που δέχονται επίθεση ή που απειλούνται με επίθεση.

Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κατέληξαν στις αρχές του μήνα ότι το ΝΑΤΟ προκάλεσε τους θανάτους αμάχων, αλλά έλαβε προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα σκοτώνονταν άμαχοι.

Η Αμνηστία συμφωνεί ότι το ΝΑΤΟ κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να περιορίσει τον κίνδυνο απωλειών αμάχων μέσω των βομβαρδισμών ακριβείας και των προειδοποιήσεων για το ποιοι θα είναι οι στόχοι. Ωστόσο, η οργάνωση υποστηρίζει ότι αυτό δεν απαλλάσσει το ΝΑΤΟ από την διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των αμάχων ή από την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων.

Η οργάνωση είπε ότι η Συμμαχία ανέφερε 55 περιπτώσεις θανάτων αμάχων, περιλαμβανομένων 16 παιδιών και 14 γυναικών, που σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη, στην Ζλιτάν, την Σύρτη, την Μπρέγκα και την Μάχερ, που συχνά είχαν ως στόχους κατοικίες.