Επιστήμονες μπόρεσαν να καταλήξουν σε ορισμένα, πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με τις ομοιότητες που παρατηρούνται μεταξύ των ανθρώπων που συνδέονται στενά, χρησιμοποιώντας την γνωστή χειρουργική επέμβαση του μπότοξ!

Η έρευνα των επιστημόνων της ψυχολογίας, από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, στόχο είχε να εξετάσει τις ασυναίσθητες εκφραστικές μιμήσεις που παρατηρούνται μεταξύ ανθρώπων που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα ισχυρούς δεσμούς, όπως είναι τα ζευγάρια.

Η θεώρηση πάνω στην οποία βασίστηκαν προτείνει, ότι οι μιμήσεις των εκφράσεων είναι ένας τρόπος να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα μηνύματα που μας στέλνουν οι άλλοι, επαναλαμβάνοντάς τα.

Έτσι προχώρησαν σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα. Από την ομάδα των γυναικών που συμμετείχαν, ορισμένες υπεβλήθησαν σε μπότοξ, άλλες σε μια ουσία που βελτιώνει την έκφραση στην επιδερμίδα δίχως να επηρεάζει τους μύες του προσώπου (όπως κάνει το μπότοξ) και άλλες σε μια μάσκα ομορφιάς.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Λίγο καιρό μετά, οι γυναίκες που είχαν κάνει μπότοξ δεν μπορούσαν να αντιληφθούν καλά τα «μηνύματα» που λάμβαναν από τους γύρω τους, και μάλιστα από τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος τους, καθώς δεν μπορούσαν να τα αναπαράγουν πια με τον ίδιο τρόπο!

Αντίθετα, αυτό δεν συνέβη στις άλλες δύο ομάδες των γυναικών, καθώς οι επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν συνδεόταν μόνο με την άνω επιφάνεια της επιδερμίδας και δεν επηρέαζαν τις εκφράσεις των μυών του προσώπου.