Μετά από 66 ημέρες απεργία πείνας ο παλαιστίνιος κρατούμενος Χάντερ Αντνάν αποφάσισε να τη σταματήσει. Ο Αντνάν διαμαρτυρόταν για την κράτησή του στο Ισραήλ χωρίς προηγούμενη απαγγελία κατηγοριών, δήλωσε ο παλαιστίνιος υπουργός Κρατουμένων Ίσα Καράκε, διευκρινίζοντας ότι ο Αντνάν θα αφεθεί ελεύθερος τον Απρίλιο.

«Η ισραηλινή δικαιοσύνη αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον Χάντερ Αντνάν στις 17 Απριλίου και έπειτα από αυτό, ο ίδιος σταμάτησε την απεργία πείνας» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Επετεύχθη συμφωνία. Ο Χάντερ Αντνάν θα σταματήσει την απεργία πείνας και αυτοί δεν θα επεκτείνουν την διοικητική του κράτηση και θα αφεθεί ελεύθερος στις 17 Απριλίου» ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μετά τη συμφωνία αυτή, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, το οποίο αναμενόταν να εξετάσει σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) προσφυγή του 33χρονου κρατούμενου, ματαίωσε την τελευταία στιγμή την πραγματοποίηση της διαδικασίας, αποφεύγοντας την εξέταση του θέματος της κράτησης ατόμων χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη τους.

Το δικαστήριο υποστηρίζει για δεκαετίες τη διαδικασία αυτή, αποδεχόμενη το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η κράτηση χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη αποτελεί ένα απαραίτητο μέτρο ασφαλείας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η έκθεση εμπιστευτικών πληροφοριών σε δίκες.

Το Ισραήλ δεχόταν πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να προβεί σε μια «χειρονομία ανθρωπιστικού χαρακτήρα» υπέρ του Χάντερ Αντνάν, ο οποίος πραγματοποιούσε απεργία πείνας από τις 18 Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλον από τότε που άρχισε η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Με την απεργία πείνας ο Αντνάν διαμαρτυρόταν για τη «διοικητική κράτηση», δηλαδή την κράτηση επ’ αόριστον χωρίς προηγούμενη απαγγελία κατηγοριών και δίκη, Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τοπική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλ Χακ, 315 Παλαιστίνιοι τελούν υπό διοικητική κράτηση.

Ο συνήγορος του Αντνάν, Τζαουάντ Μπούλος, είχε προσφύγει την περασμένη εβδομάδα στην ανώτατη δικαστική αρχή του Ισραήλ για την περίπτωσή του λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του. Ο Αντνάν νοσηλεύεται τώρα, δεμένος στο κρεβάτι του, σε ίδρυμα στο Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ο Αντνάν είχε συλληφθεί «για δραστηριότητες που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια», χωρίς να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις περαιτέρω.