Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το Βοtox, ο οφθαλμίατρος Άλαν Σκοτ, παραδέχεται ότι έχει μετανιώσει πικρά που πούλησε τα δικαιώματα της βοτουλινικής τοξίνης σε μια αμερικανική εταιρεία για μόνο 4,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ θα μπορούσε σήμερα να είναι δισεκατομμυριούχος.

«Εάν ήξερα την επιτυχία που θα είχε δεν θα έδινα τα δικαιώματα στην εταιρεία Allergan τo 1991», παραδέχεται ο Σκοτ σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Τimes of India».

«Όταν το ανακάλυψα ήξερα ότι θα μπορούσε να κάνει θαύματα στη θεραπεία νευρολογικών προβλημάτων. Όμως, δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι μπορούσε να έχει τόσο καλά αποτελέσματα σε προβλήματα αισθητικής», παραδέχθηκε ο αμερικανός οφθαλμίατρος από το Σαν Φρανσίσκο, που είχε ονομάσει το προϊόν αυτό «Oculinum».

«Το Βοtox χρησιμοποιείται σήμερα σε 100 θεραπείες, πέραν της αισθητικής χειρουργικής. Εάν δεν είχα πουλήσει τα δικαιώματα, σήμερα θα μπορούσα να έχω κερδίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια», παραδέχθηκε με πικρία.

Το Botox εγκρίθηκε αρχικά από την Aμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων τo 1989 για τους μυικούς σπασμούς γύρω από τα μάτια. Η Υπηρεσία ενέκρινε το 2002 τη διάθεση στο εμπόριο για θεραπείες αισθητικής, με τις πωλήσεις του να έχουν αποδώσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Botox χρησιμοποιείται σήμερα σε 80 χώρες.