Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν ανακοίνωσε ότι το Ιράν εργαζόταν για την κατασκευή ενός πυραύλου ικανού να πλήξει τις ΗΠΑ στη στρατιωτική βάση όπου σημειώθηκε μία φονική έκρηξη πριν από τρεις μήνες

Ο Γιαλόν, που είναι επίσης και υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ ότι το ιρανικό κέντρο έρευνας και σχεδιασμού όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη στις 12 Νοεμβρίου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 17 ιρανοί στρατιώτες, ανέπτυσσε ένα σύστημα για την παραγωγή ενός τέτοιου πυραύλου.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Ιράν «ετοιμαζόταν να κατασκευάσει ή να αναπτύξει έναν πύραυλο με βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων που θα στοχεύει τον ‘Μεγάλο Σατανά’, τις ΗΠΑ, όχι εμάς».

Ο Γιαλόν δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης στην ιρανική στρατιωτική βάση, όμως πρόσθεσε ότι όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι ευάλωτες σε μία στρατιωτική επίθεση.

«Οποιαδήποτε εγκατάσταση την οποία υπερασπίζονται άνθρωποι μπορεί να πληγεί από ανθρώπους» επεσήμανε. «Είναι δυνατό να πλήξουμε όλες τις εγκαταστάσεις του Ιράν και αυτό το λέω βασιζόμενος στην εμπειρία μου ως (πρώην) αρχηγός του γενικού επιτελείου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ» υπογράμμισε ο Γιαλόν.

Ο ισραηλινός αντιπρόεδρος δήλωσε εξάλλου ότι η Δύση έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί στην Τεχεράνη, αλλά για όσο διάστημα «το Ιράν δεν είναι πεπεισμένο για την αποφασιστικότητά της θα συνεχίσουν τους ελιγμούς. Οι Ιρανοί πιστεύουν ότι η αποφασιστικότητα (της Δύσης) όσον αφορά την στρατιωτική δράση και τις κυρώσεις είναι ανύπαρκτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρειάζεται ένας συνδυασμός πολιτικής απομόνωσης, οικονομικών κυρώσεων, υποστήριξης της αντιπολίτευσης του Ιράν και μίας αξιόπιστης στρατιωτικής επιλογής.

«Ένα τόσο μη συμβατικό καθεστώς δεν θα πρέπει να έχει μη συμβατικές δυνατότητες» υπογράμμισε ο Γιαλόν.