Απέρριψε χθες ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφαρί, το τελευταίο σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αποσκοπεί στη λύση της κρίσης και καλεί τον πρόεδρο Μπασάρ αλ- Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο πρέσβης δήλωσε ότι η Συρία αντιμετωπίζει τους εχθρούς της και έσπευσε να κατηγορήσει τις δυτικές χώρες και τα κράτη – μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ότι «υποδαυλίζουν την κρίση».

Μετά από τη χθεσινή έκκληση τόσο του Αραβικού Συνδέσμου, όσο και του Κατάρ προς το Συμβουλίο Ασφαλείας να δράσει για να σταματήσει η «φονική μηχανή» του συριακού καθεστώτος, τα μέλη του Συμβουλίου παρουσία των υπουργών Εξωτερικών πολλών χωρών, εξετάζουν τα προσεχή βήματα σχετικά με τις αιματηρές εξελίξεις στη Συρία. Μέσα σε δέκα μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 5.000 ανθρώπων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, Χίλαρι Κλίντον, Αλέν Ζυπέ και Ουίλλιαμ Χαγκ, ασκούν έντονες πιέσεις στον ΟΗΕ να βρει λύση, αλλά η Συρία, μέσω του διπλωματικού της εκπροσώπου, απορρίπτει το σχέδιο – το οποίο βασίζεται στον Αραβικό Σύνδεσμο – λέγοντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί να είμαστε πυρομανείς και πυροσβέστες ταυτόχρονα».

Η Ρωσία – όπως και η Κίνα – απορρίπτει, το σχέδιο του Συμβουλιου Ασφαλείας, διατεινόμενη, μέσω του πρέσβη της στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε εσωτερική διαμάχη.