Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε χθες ότι η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χάνει τον έλεγχο της χώρας και η πτώση του είναι «αναπόφευκτη», απορρίπτοντας ωστόσο τις προτάσεις η διεθνής κοινότητα να εξαπολύσει νέα επέμβαση τύπου Λιβύης.

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του δεν έχει πλέον… τον πλήρη έλεγχο της χώρας και αυτό είναι αποκλειστικά που οδηγεί τη Συρία προς ένα επικίνδυνο τέλος», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε χθες τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναπέμψει το ζήτημα της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά την υποβολή της έκθεσης της αποστολής των παρατηρητών του στη χώρα για τη βία. Αλλά η Ρωσία και η Κίνα, που η Δύση θεωρεί χώρες-συμμάχους του Άσαντ, εμποδίζουν τους τελευταίες μήνες τις προσπάθειες να υπάρξει μια “σκληρή” απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία.

Έχουν υπάρξει εκκλήσεις για άμεση επέμβαση της Δύσης στη Συρία. Ο Κάρνεϊ απέρριψε όμως την θέση ότι η διεθνής κοινότητα «αποτυγχάνει” να παρέμβει. «Η διεθνής κοινότητα δεν στέκει άπραγη», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. «Η διεθνής κοινότητα έχει, υπό αμερικανική ηγεσία, αναλάβει δράση για να πιέσει και να απομονώσει τη Συρία, και αυτό έχει προφανές αποτέλεσμα καθώς το καθεστώς Άσαντ χάνει τον έλεγχο της χώρας».

Χθες επαναλήφθηκαν οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Συρίας μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Σύμφωνα με ακτιβιστές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν 15 πολίτες, κυρίως στην κεντρική πόλη Χομς, εστία των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.