Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, για τη «σημαντική χειρονομία» των αρχών της Μιανμάρ, που απελευθέρωσαν σήμερα αρκετούς εξέχοντες πολιτικούς κρατούμενους.

Ο Σαρκοζί μίλησε τηλεφωνικά με τη βιρμανή αντιπολιτευόμενη Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Στη συνομιλία αυτή ο Σαρκοζί υπογράμμισε την υποστήριξή του στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων που άρχισε η Μιανμάρ και επισήμανε τις «πολύ μεγάλες προσδοκίες της Γαλλίας από τη βιρμανική κυβέρνηση, κυρίως την απαραίτητη απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την εθνική συμφιλίωση μέσω του διαλόγου με κάθε μειονότητα, και τον ελεύθερο και διαφανή χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι βουλευτικές εκλογές την 1η του προσεχούς Απριλίου».

«Ο αρχηγός του κράτους χαιρετίζει το σημαντικό βήμα που είναι η αμνηστία σε φυλακισμένους την οποία μόλις ανακοίνωσαν οι βιρμανικές αρχές» πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο Σαρκοζί είχε αποφασίσει να παρασημοφορήσει την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι με την ανώτατη γαλλική τιμητική διάκριση για την «υποδειγματική δέσμευσή της».

Η διάκριση αυτή θα της απονεμηθεί από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος μεταβαίνει στη Μιανμάρ την Κυριακή και τη Δευτέρα.