Τετρακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τις 26 Δεκεμβρίου του 2011 που άρχισε η αποστολή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκο, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.

Ο Πάσκο ανακοίνωσε τον απολογισμό αυτόν κατά τη διάρκεια συνόδου των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.

Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει παλαιότερα ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τον περσινό Μάρτιο που άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στο τέλος της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, οι πρεσβευτές επανέλαβαν το αίτημά τους προς τη Ρωσία να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση μιας απόφασης για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από το συριακό καθεστώς.

«Θέλουμε να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για μιαν απόφαση», είχε δηλώσει εξάλλου πριν από τη σύνοδο ο πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιγκ.

Οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών ασκούν πιέσεις στη Ρωσία για να επιταχυνθούν οι συνομιλίες, αλλά μέχρι στιγμής αυτές δεν έχουν αποδώσει.

Παράλληλα οι ΗΠΑ κατηγόρησαν σήμερα τον Μπασάρ αλ Άσαντ ότι «αρνείται» οποιαδήποτε ευθύνη για τη βία στη Συρία, μετά την ομιλία του Σύρου προέδρου στην οποία υπογράμμιζε ότι η χώρα του αποτελεί αντικείμενο μιας «ξένης συνωμοσίας».

«Είναι ενδιαφέρον να υπογραμμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος Άσαντ κατάφερε να υποδείξει μια ξένη συνωμοσία τόσο ευρεία η οποία περιλαμβάνει εφεξής τον Αραβικό Σύνδεσμο, την πλειοψηφία της συριακής αντιπολίτευσης και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νάλαντ.

Ο πρόεδρος Άσαντ «δείχνει να αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε ευθύνη όσον αφορά το ρόλο των δικών του δυνάμεων» στη βία στη Συρία, προσέθεσε η Νάλαντ.