Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ έκανε σήμερα αιφνιδιαστική εμφάνιση με την οικογένειά του σε ενθουσιώδες πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του στην πλατεία των Ομεϊγιαδών της Δαμασκού, μόλις μία ημέρα αφού διέκοψε την εξάμηνη σιωπή του για να επιρρίψει από τηλεοράσεωςσε ξένους συνωμότες την εξέγερση στη χώρα του.

«Θα νικήσουμε χωρίς αμφιβολία αυτήν τη συνωμοσία. Η συνωμοσία τους φθάνει στο τέλος της, μαζί και αυτοί» είπε.

Ο Τύπος της Συρίας καλεί σήμερα την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις μεταρρυθμίσεις και στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που υποσχέθηκε χθες ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

«Η ομιλία αποτελεί ένα σχέδιο εργασίας για την έξοδο από την κρίση και καλεί όλες τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας να συμμετάσχουν στη μετάβαση» γράφει η εφημερίδα al-Baas προσθέτοντας ότι το σχέδιο αυτό θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του 11ου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ τον Φεβρουάριο.

Ο σύρος πρόεδρος κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεργασθεί σε δύο άξονες, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων, γράφει η al-Saoura, η οποία θεωρεί ότι είναι προτιμότερη η διευθέτηση της κρίσης με την αντιπολίτευση να συμμετέχει σε μία διευρυμένη κυβέρνηση και να πάρει αποστάσεις από ξένες χώρες «που έχουν αναμειχθεί σε μία υπόθεση που δεν τις αφορά».

Παράλληλα, ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Αλεπίου Ζαν-Κλεμάν Ζανμπάρτ δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για τις επιπτώσεις που θα είχε μία ανατροπή του καθεστώτος στους χριστιανούς της Συρίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στον Ασαντ», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Figaro.

Ο αρχιεπίσκοπος που ανησυχεί για μία έξοδο του χριστιανικού πληθυσμού της Συρίας, δηλώνει ότι «οι χριστιανοί δεν έχουν εμπιστοσύνη σε μία εξτρεμιστική σουνιτική εξουσία. Φοβόμαστε την κυριαρχία των δογματικών Αδελφών Μουσουλμάνων. Παρά τις βιαιότητες πρέπει ακόμη να δώσουμε μία ευκαιρία στον Ασαντ. Ο Μπασάρ αλ Ασαντ κατορθώνει να πείσει τον κόμμα Μπάαθ να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις» λέει.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλεμάν Ζανμπάρτ, «το καθεστώς έχει την υποστήριξη των μειονονήτων. Εάν προστεθούν οι Αλαουίτες, οι χριστιανοί, οι Κούρδοι, οι Δρούζοι, οι Ισμαηλίτες στα μέλη του κόμματος Μπάαθ και στους σουνίτες εμπόρους της Δαμασκού και του Αλεπίου, πιθανότατα ξεπερνάμε το 50% πίσω από τον Μπασάρ».

Ο αρχιεπίσκοπος κατηγορεί την συριακή αντιπολίτευση ότι αρνείται κάθε διάλογο με την ηγεσία και διαβεβαιώνει ότι δεν έχει μεγάλη απήχηση.