Υπήρχαν εποχές που η βιομηχανία της πληροφορικής ήταν στα σπάργανα και η τύχη των σημερινών κολοσσών δεν ήταν καθόλου εξασφαλισμένη.

Μια τέτοια εταιριούλα ήταν και η Amazon, ο μεγαλύτερος σήμερα παίκτης στην αγορά του λιανεμπορίου, που σε κείνα τα χρόνια δεν ήταν παρά μια καινοτόμα ιδέα που έψαχνε να αλλάξει τον τρόπο που προμηθευόταν ο καταναλωτής τα προϊόντα του.

Και η αλήθεια είναι πως είναι σχεδόν αδιανόητο ότι ο γίγαντας του ίντερνετ είναι μόλις 20 χρονών, λες και κανείς δεν περίμενε να γίνει ό,τι έγινε.

amaxamzn1

Κάποιοι βέβαια το οσμίστηκαν, όπως οι πρώτοι επενδυτές που εμπιστεύτηκαν έναν τύπο ονόματι Τζεφ Μπέζος που έτρεχε μια ιδέα από το γκαράζ του σπιτιού του. Σήμερα ο Μπέζος κυμαίνεται στην πρώτη πεντάδα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, κάνοντας κροίσους και τους πρώτους αυτούς οραματιστές που τον υποστήριξαν στα πρώτα βήματά του.

Όποιος είχε την προνοητικότητα να αγοράσει το 1997 μετοχές της Amazon αξίας 4.750 δολαρίων, σήμερα θα είχε στα χέρια του χαρτιά 2 εκατ. δολαρίων! Τότε βλέπετε η μετοχή της Amazon διαπραγματευόταν έναντι 18 δολαρίων. Είκοσι χρόνια αργότερα, η τιμή της έχει αγγίξει άλλο ένα ιστορικό υψηλό, στα 964 δολάρια. Και συνεχίζει τον ανήφορο…

amaxamzn3