Η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου, αν και αυτό ζητούν διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επανέλαβε η πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) Σλάβιτσα Τζούκιτς-Ντεγιάνοβιτς.

Υπογράμμισε δε ότι η πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι αδιαμφισβήτητη. «Στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους μας ζητείται να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο. Ωστόσο, όταν λέμε ότι μας το ζητούν αυτό, αυτοί το αρνούνται» δήλωσε η κ. Ντεγιάνοβιτς στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

Υπενθύμισε ακόμη ότι πέντε μέλη της ΕΕ καθώς και τα δύο τρίτα των μελών των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και σημείωσε πως ούτε η Σερβία θα κάνει κάτι τέτοιο.

Η πρόεδρος της σερβικής βουλής ανέφερε ακόμη πως τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη δεν εστίασε στη Σερβία, όπως περίμεναν οι πολίτες της βαλκανικής αυτής χώρας, οι οποίοι και αισθάνονται, όπως είπε, απογοητευμένοι.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της Σερβίας, ανέφερε πως οι στόχοι είναι δύο: ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας και η περαιτέρω εναρμόνιση για την ένταξη στην ΕΕ.

Αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές, η κ. Ντεγιάνοβιτς δήλωσε ως αντιπρόεδρος του SPS, ότι η άποψη των Σοσιαλιστών είναι πως δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, χωρίς τη δική τους συμμετοχή.