Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία δεν φέρνει αντιρρήσεις μόνο στο κεντρικό κράτος της Μαδρίτης, αλλά έχει και αρκετούς πολέμιους και εντός της περιοχής. Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουιτζεμόντ, αποφάσισε χθες το βράδυ να παύσει από τα καθήκοντά του τον σύμβουλο (υπουργό) Επιχειρηματικότητας, Ζόρντι Μπαϊγκέτ, εξαιτίας κάποιων δηλώσεών του, στις οποίες εξέφραζε την αμφιβολία του για την επιτυχία του εγχειρήματος της ανεξαρτησίας.

Ο Μπαϊγκέτ είχε δηλώσει στην εκπομπή «El Punt Avui («Το θέμα σήμερα») ότι «το κεντρικό κράτος έχει τέτοια δύναμη, που πιθανώς να μην μπορέσουμε να οργανώσουμε το δημοψήφισμα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα εγκριθεί από την Καταλονία ένας νομικός κανόνας, για να μπορέσει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα; Ναι μπορεί, αλλά τη στιγμή αυτή κάποιος θα έβλεπε μάλλον μία αναβολή του».

Μετά την αποπομπή από τη θέση του γερουσιαστή με το αριστερό συγκυβερνών κόμμα ERC και του πρώην δικαστή, Σάντι Βιδάλ, έπειτα από τις παρατηρήσεις του για την πολιτική διαδικασία του δημοψηφίσματος, οι χθεσινές δημόσιες τοποθετήσεις είχα νέο «θύμα» το μέλος του συντηρητικού κυβερνητικού κόμματος PDeCAT. Απόφαση που έγινε γνωστή στον Μπαϊγκέτ μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πουιτζεμόντ.

Αυτή είναι η πρώτη κυβερνητική κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Πουιτζεμόντ, αφότου ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης, μόλις μία ημέρα προτού η τοπική κυβέρνηση ανακοινώσει δημοσίως τα μέτρα που προτίθεται να δρομολογήσει για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση να αποπεμφθεί για τις «υπονομευτικές» δηλώσεις του ο Μπαϊγκέτ, βρήκαν στήριξη τόσο από το συγκυβερνών ERC, όσο και από το έτερο αριστερό κόμμα CUP. Αντίθετα, την αλληλεγγύη του εξέφρασε ο σοσιαλιστής βουλευτής, Μικέλ Ισέτα, που εξήρε το θάρρος του πρώην (πλέον) συμβούλου να εκφράσει τις αμφιβολίες του, αντί να προτιμήσει τη σιωπή.

Ο Μπαϊγκέτ θεωρείται έμπιστος άνθρωπος του πρώην προέδρου της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, ο οποίος έχει καταδικασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο με διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για τη διεξαγωγή του «παράτυπου» -κατά τη Μαδρίτη- δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου 2015.

Οι δηλώσεις του φανερώνουν τη διαφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό της καταλανικής κυβέρνησης για το μονομερές σχέδιο απόσχισής της από τον κορμό της Ισπανίας.

«Ένα μέρος των μελών της κυβέρνησης δεν βρισκόμαστε στον σκληρό πυρήνα των αποφάσεων και αυτό προκαλεί ό,τι συμβαίνει. Εμένα, όπως και άλλους, μας συμβουλεύεται κανείς για το πρέπει να πράξουμε; Όχι. Εμείς που δεν βρισκόμαστε σε αυτόν τον πυρήνα των αποφάσεων καλούμαστε να τις πάρουμε σε πολύ σύντομο χρόνο και πάνω σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να τις σκεφθούμε ώριμα», τόνισε στην επίμαχη συνέντευξή του ο Μπαιγκέτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν φοβάται να μπει φυλακή, όπως υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να συμβεί εάν κριθεί παράνομο το δημοψήφισμα από το Ανώτατο Δικαστήριο, όμως τόνισε πως τον απασχολούν τα μέτρα για «δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων» σε μια τέτοια περίπτωση, γιατί είναι κάτι που δεν μπορεί να το επιβάλει στην οικογένειά του.