Τη γυναικεία της φύση, τη μητρότητα, τη σχέση της με τις αδελφές της, η Λεπέν τις έχει αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, εμφανιζόμενη ως υπερασπίστρια των γυναικών.

Με τις γυναίκες να αποτελούν πάνω από το 52% του εκλογικού σώματος, η 48χρονη υποψήφια την προεδρία δεν σταματά τα «ανοίγματα» προς την πλευρά τους, λέγοντας συχνά σε συνεντεύξεις της: «Είμαι γυναίκα (…), είμαι μητέρα (…), είμαι Γαλλίδα».

Δηλώνει πως θέλει να υπερασπιστεί τις Γαλλίδες, μιλά για τα παιδιά της και τις αδελφές της και παρουσιάζεται ως μια γυναίκα πολιτικός «σε έναν κόσμο ανδρών».

Και, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, εκείνη που πριν από μερικά χρόνια επέκρινε τις αμβλώσεις χαρακτηρίζοντάς τες «βόλεμα» και επιθυμώντας να καταργήσει την κάλυψη των εξόδων τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν λέει πλέον λέξη για το θέμα.

Δημοσκόπηση του Ipsos που έγινε μια μέρα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δείχνει πως η ψήφος στο Εθνικό Μέτωπο, που ήταν ανδρικό ζήτημα, έχει αλλάξει καθώς 24% των ανδρών ψηφοφόρων και 20% των γυναικών δήλωσαν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν τη Λεπέν. Σύμφωνα με τη Βιρζινί Μαρτέν, που ερευνά το φαινόμενο του Εθνικού Μετώπου, η Λεπέν «επέτρεψε να αρθεί το ταμπού, στις γυναίκες, για την ψήφο υπέρ του Μετώπου». Είναι άλλωστε μια σύγχρονη γυναίκα που είναι ζευγάρι με έναν από τους αντιπροέδρους του κόμματος, έχει πάρει διαζύγιο δύο φορές, έχει τρία παιδιά και περιστοιχίζεται από ομοφυλόφιλους αξιωματούχους,

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου δεν φαίνεται πάντως να έχει πείσει τις φεμινίστριες και το κόμμα της «παραμένει αντιδημοκρατικό και αντιφεμινιστικό. Όχι, η Μαρίν Λεπέν δεν είναι η υποψήφια των γυναικών!» τονίζει η οργάνωση «Oser le feminisme» που, με άλλες φεμινιστικές οργανώσεις, αντιτίθεται στην υποψηφιότητά της.

«Μην ξεγελιέστε, η Μαρίν Λεπέν δεν είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Στην πραγματικότητα αποτελεί κίνδυνο, με δεδομένο ότι στην Εθνοσυνέλευση το κόμμα της έχει καταψηφίσει νομοσχέδια, όπως αυτό για την ισότητα στον επαγγελματικό χώρο», δηλώνει η Ρεμπέκα Αμσελέμ, ιδρύτρια ενός γυναικείου εντύπου, του Glorieuses.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα του δικτύου France 2, η Μαρίν Λεπέν, ευρωβουλευτής από το 2004, δεν έχει ψηφίσει παρά μόνο τρία ευρωπαϊκά νομοσχέδια υπέρ των γυναικών σε σύνολο πενήντα εννέα που έχουν υποβληθεί.