Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε σήμερα στους κόλπους του ισλαμο-συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος περίπου τρία χρόνια αφότου αποχώρησε από αυτό, θέτοντας σε εφαρμογή ένα από τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ερντογάν, ο οποίος διέκοψε επίσημα τους δεσμούς του με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) όταν εξελέγη πρόεδρος το 2014, υπέγραψε ένα έγγραφο επισημοποιώντας την επιστροφή του στο κόμμα, στη διάρκεια μιας τελετής στην έδρα του κόμματος, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έτυχε πομπώδους υποδοχής στην έδρα του AKP, του οποίου υπήρξε ένας από τους ιδρυτές το 2001, έθεσε σε εφαρμογή με την υπογραφή του ένα από τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος μπορεί στο εξής να είναι μέλος ενός πολιτικού κόμματος.

Το μέτρο αυτό είναι το πρώτο του κειμένου το οποίο τίθεται σε εφαρμογή, καθώς η πλειονότητα των άλλων όρων τίθεται σε ισχύ το 2019.

«Καλώς ήρθατε. Μας έχετε τιμήσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά την υπογραφή του εγγράφου.

Ως μέλος του AKP ο Ερντογάν θα μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία του στη διάρκεια ενός έκτακτου συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 21 Μαΐου, αντικαθιστώντας τον νυν πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ που είναι πρόεδρος του κόμματος από το 2016.