Σοβαρή παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διπλωματών αποτελεί η εισβολή των διαδηλωτών φοιτητών στη βρετανική πρεσβεία της Τεχεράνης, στο Ιράν.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, σχετικά με τις σημερινές αναταραχές στους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας, αναφέροντας ότι το Ιράν θα έρθει αντιμέτωπη με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, η Βρετανία κάλεσε εκτάκτως υψηλό Ιρανό διπλωμάτη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο μιας «σκληρότερης αντίδρασής» της στα γεγονότα. Ακόμη ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον προεδρεύει έκτακτης κυβερνητικής επιτροπής για το θέμα.

Οι διαδηλωτές σήμερα εισέβαλαν στην βρετανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, σπάζοντας παράθυρα και καίγοντας σημαίες της Μεγάλης Βρετανίας.

Η πορεία που έγινε κυρίως από φοιτητές, πραγματοποιείται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυρώσεις που ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει η Βρετανία εναντίον του Ιράν, για το θέμα του πυρηνικού οπλοστασίου που η χώρα φέρεται να προετοιμάζει.