Δεκάδες νεαροί Ιρανοί εισέβαλαν σε κτίρια στο συγκρότημα της πρεσβείας της Βρετανίας στην Τεχεράνη, πετώντας πέτρες, βόμβες μολότοφ και καίγοντας έγγραφα που απέσπασαν από τα γραφεία της διπλωματικής αντιπροσωπείας, μεταδίδουν ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας προσπάθησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, που είναι μια μικρή ομάδα από τους πολλούς περισσότερους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτιριακό συγκρότημα την ίδια ώρα.

Ωστόσο σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας αρκετοί από αυτούς είχαν σκαρφαλώσει στην πύλη της εισόδου ανεμίζοντας ισλαμικές σημαίες.

Πριν από λίγη ώρα αξιωματούχος δήλωσε ότι το Λονδίνο έχει «εξοργιστεί» μετά την εισβολή που αναφέρθηκε στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Ιράν, ενώ το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ανακοίνωση.

«Υπήρξε μια εισβολή από ένα σημαντικό αριθμό διαδηλωτών στο κτίριο της πρεσβείας μας και υπήρξε βανδαλισμός στην ιδιοκτησία μας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι μια ρευστή κατάσταση και οι λεπτομέρειες ακόμα ανακύπτουν. Είμαστε εξοργισμένοι γι’ αυτό. Είναι εντελώς απαράδεκτο και το καταδικάζουμε».

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Συνθήκης της Βιέννης, η ιρανική κυβέρνηση έχει σαφώς καθήκον να προστατεύει τους διπλωμάτες και τις πρεσβείες στη χώρα και αναμένουμε να δράσουν κατεπειγόντως για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο και να εγγυηθούν την ασφάλεια του (διπλωματικού) προσωπικού μας και της ιδιοκτησίας μας».

Η εισβολή σημειώθηκε λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως το Λονδίνο αναμένει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να λάβουν «ρωμαλέα» μέτρα εάν η Τεχεράνη υποβαθμίσει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Ο Χέιγκ έκανε τη δήλωση αυτή στη βουλή χωρίς να προβεί σε κάποιο σχόλιο στη διάρκεια της συνεδρίασης της βουλής για την εισβολή στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη που καταδίκασε με την ανακοίνωσή του το βρετανικό ΥΠΕΞ.