Η Svetlana Alliluyeva, κόρη του πικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης Josef Stalin πέθανε στο σπίτι της στις 22 Νοεμβρίου στην πολιτεία του Γουισκόνσιν, σύμφωνα με το BBC.

Η 85άχρονη για πολλά χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Η απόφασή της να φύγει από τη Σοβιετική Ένωση το 1967 και να εγκατασταθεί μόνιμα στις Η.Π.Α. αποτέλεσε εκείνη την εποχή τεράστια είδηση, η οποία είχε ενταχθεί στην προπαγάνδα των Η.Π.Α. και τον συμμάχων τους στη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου».

«Ήρθα στις Η.Π.Α. προκειμένου να μπορώ να εκφράζομαι ελεύθερα, δικαίωμα που είχα στερηθεί για πολλά χρόνια στη Σοβιετική Ένωση», είχε πει.

Το 1966 βρισκόταν στην Ινδία όταν και αποφάσισε να κάνει την κίνησή της και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στις Η.Π.Α.. Αφού έκαψε το διαβατήριό της, αποκήρυξε τον κομουνισμό και τον πατέρα της, τον οποίο μάλιστα αποκάλεσε «ηθικό και πνευματικό τέρας».

Ήταν συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, εκ των οποίων τα δύο ήταν αυτοβιογραφίες. Η πρώτη της αυτοβιογραφία «20 γράμματα σε έναν φίλο» δημοσιεύτηκε το 1967 και οι πωλήσεις της έφθασαν τα 2.5 εκατ. δολάρια. Παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα, William Wesley Peters και μαζί του απέκτησε το πρώτο της παιδί, την Olga, πριν τελικά πάρει διαζύγιο το 1973.