«Βλέπω μια απειλή εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης, βλέπω μια απειλή εναντίον της ευημερίας του λιβυκού λαού». Αυτό δήλωσε ο πρώην υπουργός Πετρελαίου και Οικονομικών της χώρας, Αλί Ταρχούνι.

«Οι φωνές που ακούγονται σήμερα είναι αυτές μιας ελίτ, οι φωνές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, το οποίο δεν έχει εκλεγεί… και άλλες φωνές που υποστηρίζονται με χρήματα, όπλα ή από τα μέσα ενημέρωσης», τόνισε ο Ταρχούνι, κάνοντας έμμεση αναφορά στο Κατάρ, το οποίο παρείχε επιμέλεια και οικονομική βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, αλλά σήμερα κατηγορείται από πολλούς ότι στηρίζει το ισλαμιστικό ρεύμα.

Σημειώνεται, ότι η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχει κατηγορηθεί συχνά ότι συνεργάζεται και με τις δυτικές χώρες και τις εταιρίες τους για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της προς όφελος τρίτων και όχι των ίδιων των πολιτών.

Εξάλλου, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, η εποχή του Καντάφι δεν έχει περάσει…. εντελώς. «Το σύστημα του πρώην καθεστώτος, στο σύνολό του, είναι άθικτο και όλα τα στοιχεία του Καντάφι αποτελούν ακόμα μέρος του συστήματος αυτού», είπε συγκεκριμένα.