Βέβαιος ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ σε Ασία-Ειρηνικό δεν θα επηρεαστεί από τις περικοπές στον αμερικανικό προϋπολογισμό παρουσιάστηκε στη Βουλή της Αυστραλίας ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Θα καταστήσω κάτι σαφές: οι ΗΠΑ θα τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους θέματα και θα μειώσουν τις δαπάνες, αλλά αυτή η περιοχή θα πρέπει να ξέρει πως όταν επιλυθούν τα σημερινά προβλήματα. Έχω ζητήσει από την ομάδα εθνικής ασφάλειας να θέσει ως προτεραιότητα την παρουσία μας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού», τόνισε ο Ομπάμα.

«Συνεπώς, οι περικοπές των αμυντικών δαπανών δεν θα αποβούν σε βάρος της ζώνης Ασίας-Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ είναι μια δύναμη στον Ειρηνικό και είμαστε εκεί για να μείνουμε» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις γίνονται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους στην Αυστραλία, μια απόφαση στην οποία αντέδρασαν έντονα Κίνα και Ινδονησία. Σε πρώτη φάση η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει από τα μέσα του 2012 στη βόρεια Αυστραλία 250 πεζοναύτες και ο αριθμός τους θα φτάσει τελικά στους 2.500.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Ομπάμα αναφέρθηκε στις ευαίσθητες σχέσεις με την Κίνα, απηύθυνε έκκληση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ και προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι το τίμημα που θα πληρώσει για την διάδοση των πυρηνικών θα είναι μεγάλο. Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να διευθετήσει με ειλικρίνεια με το Πεκίνο τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρας, προσπαθώντας να οικοδομήσει μια σχέση συνεργασίας με την Κίνα.