Οι ιρανικές Αρχές χρησιμοποιούν τα παιδιά μας ως «συναλλαγματικό είδος». Τουλάχιστον αυτό λένε οι μητέρες των τριών Αμερικανών περιηγητών που εδώ και ένα χρόνο είναι όμηροι στο Ιράν.

Εντωμεταξύ εχθές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν
δήλωσε, ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα σε βάρος των τριών Αμερικανών.

Στην ανακοίνωσή τους οι μητέρες των Σέιν Μπάουερ, 27 ετών, Σάρα Σράουντ, 31 ετών και Τζος Φάταλ, 27 ετών, διαβεβαιώνουν ότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει καμία απόδειξη που να στηρίζει τους ισχυρισμούς της.

«Αναρωτιόμαστε πόσες φορές θα πει ακόμη το Ιράν ότι η περίπτωση των παιδιών μας αφορά τη δικαιοσύνη και δεν θα κάνει τίποτα για να λύσει το πρόβλημα», γράφουν οι Σίντι Χίκεϊ, Νόρα Σράουντ και Λόρα Φάταλ.

Οι τρεις Αμερικανοί συνελήφθησαν στις 31 Ιουλίου 2009 κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Όλοι τους υποστηρίζουν ότι διέσχισαν τα σύνορα κατά λάθος ενώ περιηγούνταν στο ιρακινό Κουρδιστάν. Μεταξύ άλλων κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και για παράνομη είσοδο στο ιρανικό έδαφος.

Μέχρι σήμερα η Τεχεράνη δεν έχει δώσει καμία ένδειξη που να δηλώνει ότι πρόκειται να τους αφήσει ελεύθερους.

Οι μητέρες τους στην επιστολή τους ζητούν από το Ιράν να σταματήσει να κωλυσιεργεί και «να ενεργήσει με βάση του νόμους του ή τέλος πάντως να πει την αλήθεια και να παραδεχτεί ότι θεωρεί τα παιδιά μας συναλλαγματικό είδος».