Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 25 αιγυπτίων κρατούμενων στο Ισραήλ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός ισραηλινοαμερικανού υπηκόου, του Ιλάν Γκραπέλ, ο οποίος κρατείται στο Κάιρο με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Το συμβούλιο ασφαλείας, στο οποίο παίρνουν μέρος 14 υπουργοί, έδωσε «ομόφωνα» το πράσινο φως, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ιλάν Γκραπέλ αναμένεται στο Ισραήλ την Πέμπτη, διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Βάσει της συμφωνίας το Ισραήλ δέχθηκε να απελευθερώσει 25 αιγυπτίους κρατούμενους, περιλαμβανομένων τριών ανηλίκων, με αντάλλαγμα τον 27χρονο Ισραηλινοαμερικανό.

Την 12η Ιουνίου οι αρχές της Αιγύπτου συνέλαβαν έναν άνδρα με διπλή υπηκοότητα, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, τον οποίο κατηγορούν ότι ενθάρρυνε βίαιες διαδηλώσεις, υποκινούσε εσωτερικές διχόνοιες και κατασκόπευε για λογαριασμό του Ισραήλ κατά την περίοδο της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου. Ο ίδιος ο Γκραπέλ διαψεύδει τις κατηγορίες κατηγορηματικά, όπως και το Ισραήλ, ότι είναι πράκτορας της Μοσάντ.

Δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, διέψευσε ότι ο Γκραπέλ είχε οποιαδήποτε σχέση με τη Μοσάντ.

«Μπορώ να σας πω κατηγορηματικά ότι αυτός ο φοιτητής, που ενδέχεται να έχει παράξενη και ανεύθυνη συμπεριφορά, δεν έχει καμία σχέση με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, των ΗΠΑ ή της Σελήνης», είχε δηλώσει ο Λίμπερμαν.

Σύμφωνα ωστόσο με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, ο νεαρός πήγε στην Αίγυπτο λίγο μετά την έναρξη της επανάστασης για να «προκαλέσει χάος».

Το Mena είχε αναφέρει ότι ο Γκραπέλ εμφανιζόταν ως «ξένος ανταποκριτής» που κάλυπτε τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.