Σε δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης (ΑΟΖ) ετοιμάζεται να προχωρήσει πριν το τέλους του έτους η Λευκωσία.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Χαραυγή», η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ εντός των επόμενων 2 – 3 βδομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα, η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία το ταχύτερο δυνατό και τα δύο σενάρια που εξετάζονται, είναι η διαπραγμάτευση για απευθείας ανάθεση της έρευνας και εκμετάλλευσης, ή η προκήρυξη προσφορών για εκδήλωση ενδιαφέροντος, όπως είχε γίνει στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει σε 15 μέρες τη σύσταση δεξαμενής σκέψης, επικεφαλής της οποίας θα τεθεί ο ακαδημαϊκός Πάνος Παπαναστασίου, ενώ θα συμμετάσχουν Κύπριοι επιστήμονες, τουλάχιστον ένας Βρετανός και ενδεχομένως και επιστήμονες άλλων εθνικοτήτων.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΑΟΖ της Κύπρου φέρεται να είναι μεγάλο, καθώς ήδη εταιρείες έχουν αγοράσει τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών, ενώ ορισμένες εξ αυτών έχουν ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Εμπορίου εν όψει της προκήρυξης του β’ γύρου αδειοδοτήσεων.