Ο αιγυπτιακός στρατός δεν ανοίγει ποτέ πυρ εναντίον αμάχων και αν το είχε κάνει τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός αξιωματούχος, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της Κυριακής σε διαδήλωση χριστιανών κοπτών.

«Οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να κατευθύνουν τα πυρά τους κατά του λαού», δήλωσε ο στρατηγός Μαχμούντ Εγκάζι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τα φονικά επεισόδια της Κυριακής που προκάλεσαν το θάνατο 25 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους κοπτών διαδηλωτών. Μερικοί σοροί φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Ένας άλλος στρατηγός, ο Άντελ Ομάρα, δήλωσε ότι «οι στρατιώτες δεν είχαν πραγματικές σφαίρες».

Ο στρατός έδειξε κατά τη συνέντευξη αυτή Τύπου βίντεο με ανθρώπους που διαδήλωναν βίαια μπροστά από την έδρα της δημόσιας τηλεόρασης, όπου προκλήθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι.

Διαδηλωτές κόπτες δήλωσαν ότι αποτέλεσαν στόχο των πυρών στρατιωτών και ότι πολλά άτομα σκοτώθηκαν από θωρακισμένα οχήματα του στρατού που προχώρησαν προς το μέσον του πλήθους, πατώντας διαδηλωτές.

Ο στρατηγός Ομάρα διέψευσε ότι οχήματα του στρατού πάτησαν διαδηλωτές.

«Αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις και δεν μπορεί να εγγραφεί στην ιστορία, ότι οι ένοπλες δυνάμεις σύνθλιψαν ανθρώπους», σημείωσε.

Αμέσως μετά τις συγκρούσεις, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε δύο σορούς που είχαν πατηθεί από όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Επίσης ένας από τους ιατροδικαστές που προχώρησαν στη νεκροψία των σορών πολλών διαδηλωτών, ο Μάγκιντ Λούις αλ Νιμρ, επιβεβαίωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ON TV ότι στις 17 σορούς που εξετάστηκαν, 10 είχαν πατηθεί από οχήματα.

«Ίσως κάποιος να χτυπήθηκε» από στρατιωτικό όχημα κατά λάθος, δήλωσε ο στρατηγός Ομάρα, χωρίς να το επιβεβαιώσει ωστόσο.