Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Ραφαέλ Κορέα πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα του Ισημερινού Κίτο χθες για να τιμήσουν το «θρίαμβο της δημοκρατίας», στην πρώτη επέτειο από την στάση ανδρών της αστυνομίας, που ο αρχηγός του κράτους είχε χαρακτηρίσει απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης, που είχε καλέσει τους πολίτες να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις για την επέτειο των γεγονότων της 30ής Σεπτεμβρίου 2010, έφθασαν στην πρωτεύουσα από όλη τη χώρα για να συμμετάσχουν στην πορεία.

Ο σοσιαλιστής Κορέα δήλωσε ότι επρόκειτο «ξεκάθαρα» για μια απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία «απετράπη χάρη στη λαϊκή βούληση».

Το ποσοστό δημοτικότητας του Κορέα ανέρχεται σε 73,7% στη φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στον Ισημερινό τάσσεται υπέρ των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει.

Οι στασιαστές είχαν αποκλείσει τον πρόεδρο σε ένα νοσοκομείο ύστερα από μια διαδήλωση για τις περικοπές των μισθών των μελών των σωμάτων ασφαλείας. Το πολιορκούσαν επί 11 ώρες, ενώ παράλληλα αποπειράθηκαν να καταλάβουν το Κογκρέσο. Δυνάμεις πιστές στον Κορέα επενέβησαν και τον απελευθέρωσαν.

Στις ταραχές είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε άνθρωποι–δύο στρατιωτικοί, δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης.