Διαδήλωση συμπαράστασης στους έξι ιρανούς κινηματογραφιστές που συνελήφθηκαν με την κατηγορία ότι διαβάλλουν, μέσα από τις ταινίες τους, τη χώρα τους, πραγματοποίησαν χθες οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ κινηματογράφου του Τορόντο.

“Είμαστε ιδιαιτέρως ανήσυχοι εξ΄ αιτίας της σύλληψης των έξι ιρανών κινηματογραφιστών, των οποίων το έργο δικαιούται, αλλά και πρέπει να προβάλλεται” δήλωσαν εκπρόσωποι της διεύθυνσης του φεστιβάλ, το οποίο είναι το σπουδαιότερο των ΗΠΑ, αλλά και ένα εκ των σημαντικότερων παγκοσμίως.

Σε ανακοίνωση της η διεύθυνση του φεστιβάλ, επισημαίνει ότι: “Οι κινηματογραφιστές έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζονται μέσα από τις ταινίες τους, χωρίς να φοβούνται ότι θα έχουν επιπτώσεις και κυρώσεις”.

Με τη δικαιολογία της αμαύρωσης της εικόνας του Ιράν, οι αρχές της Τεχεράνης συνέλαβαν τους σκηνοθέτες Μοτζάμπα Μιρταχμάσμπ, (ο οποίος έχει συνεργαστεί με το γνωστό και στην Ελλάδα, ομοεθνή του, Τζαφάρ Παναχί), Νασέρ Σαφαριάν, Χαντί Αφαριντέν και Σαχνάμα Μπαζντάρ, τον παραγωγό Καταγιούν Σαχαμπί και τον δημοσιογράφο και ντοκιμαντερίστα Μοχσέν Σαχναζντάρ.

Το ιρανικό σινεμά, τηρουμένων των αναλογιών, εκπλήσσει την τελευταία δεκαπενταετία το ευρωπαϊκό κοινό, ενώ στην Ελλάδα, έχει γίνει γνωστό μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.