Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν παράσχει καμία απόδειξη στην Ουάσιγκτον σχετικά με τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ανέφερε σήμερα πηγή στο περιβάλλον του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία.

Αν και η Τουρκία υπέβαλε «τέσσερα διαφορετικά αιτήματα έκδοσης για τον Γκιουλέν (…) τα αιτήματα αυτά σχετίζονται με κατηγορίες αναφορικά με εγκληματικές δραστηριότητες πρότερες του πραξικοπήματος», το οποίο απετράπη την 15η Ιουλίου και φθάνουν έως το 2015 και ακόμα παλαιότερα, επισήμανε αυτός ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που συνοδεύει τον Μπάιντεν.

«Οι Τούρκοι δεν έχουν καταθέσει αίτημα έκδοσης που να συνδέεται με την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Δεν έχουν παράσχει καμία απόδειξη ενδεχόμενων διασυνδέσεων του Γκιουλέν με το πραξικόπημα» επέμεινε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικά ανακοινώσεις χθες Τρίτη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ούτε ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα) ούτε ο αντιπρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) δεν μπορούν να αποφασίσουν (για την έκδοση) μονομερώς» υπογράμμισε ο αξιωματούχος της αντιπροεδρίας υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία έκδοσης είναι έργο της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Ο ίδιος προειδοποίησε εναντίον κάθε «πολιτικοποίησης» της υπόθεσης που θα ήταν «αντιπαραγωγική».