Ανοιχτή άφησε την προοπτική «άμβλυνσης» των σκληρών θέσεων για την παράνομη μετανάστευση, ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, μία υπαναχώρηση από τις αρχικές θέσεις του θα τον βοηθήσει να βρεθεί στο επίκεντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή ρήξη με τον πυρήνα των υποστηρικτών του.

Οι «σπουδαίοι άνθρωποι»

Σε προεκλογική εκδήλωση για το ζήτημα της μετανάστευσης που οργάνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο παρουσιαστής Σιν Χάνιτι ρώτησε τον Τραμπ εάν προτίθεται ν’ αλλάξει την αμερικανική νομοθεσία, προκειμένου να γίνουν επίσημα αποδεκτοί οι παράνομοι μετανάστες που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της αμερικανικής κοινωνίας, είναι νομοταγείς πολίτες κι έχουν παιδιά.

«Θα υπάρξει μία χαλάρωση, γιατί δεν είναι στις προθέσεις μας να προκαλέσουμε κάποιο κακό», απάντησε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι υπάρχουν «σπουδαίοι άνθρωποι» μέσα στον μεταναστευτικό πληθυσμό που ζει στις ΗΠΑ.

Η διατύπωση αυτής της θέσης είναι το τελευταίο δείγμα χαλάρωσης έναντι της σκληρής θέσης που είχε εξαγγείλει ο ίδιος, σχετικά με την απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Ο νέος διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του, Κελιάν Κονγουέι, δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η εξαγγελία του Τραμπ για τη συγκρότηση μιας «δύναμης απέλασης» κατά των 11 εκατ. παράνομων μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, θα «πρέπει να επανεξεταστεί».

Μετατόπιση ενδιαφέροντος

Στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Όστιν χθες, ο Τραμπ φάνηκε να στρέφει το επίκεντρο των σκληρών εξαγγελιών του, κατά των μεταναστών που έχουν τελέσει αδικήματα στις ΗΠΑ. Έτσι, προσκάλεσε στην εξέδρα της ομιλίας του οκτώ μητέρες, των οποίων τα παιδιά δολοφονήθηκαν από παράνομους μετανάστες.

Παράλληλα, ο Τραμπ παρουσίασε μία σειρά στατιστικών δεδομένων αναφορικά με την εγκληματικότητα που προκαλούν οι παράνομοι μετανάστες, τονίζοντας ότι το αρνητικό αυτό κοινωνικό φαινόμενο θα εκλείψει, εάν ο ίδιος εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ. «Αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβαίνει στη χώρα μας», υπογράμμισε.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων ανέβαλε ομιλία του για το μεταναστευτικό που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο Ντένβερ, ενώ τόνισε ότι θα σταματήσει την πρακτική που ακολουθούν μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ, οι οποίες προσφέρουν καταφύγιο στους μετανάστες, καθυστερώντας άλλες νόμιμες διαδικασίες.

Προηγείται η Κλίντον

Σε πολιτικό επίπεδο, η άμβλυνση των ακραίων θέσεων του Τραμπ στο μεταναστευτικό ζήτημα θα τον βοηθήσει να προσεγγίσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους, στην προσπάθεια του για την διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου.

Πρόσφατη δημοσκόπηση (Reuters / Ipsos) δείχνει ότι η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον διευρύνει τη διαφορά της σε 12 μονάδες, έναντι του Τραμπ. Έτσι, προηγείται με 45% στην πρόθεση ψήφου, έναντι ποσοστού 33% του Τραμπ.

Επικρίσεις…

Μία τέτοια αλλαγή στις θέσεις του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου θα αποθάρρυνε τους πιο θερμούς υποστηρικτές του. Στην προκριματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ επικράτησε των 16 αρχικών υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος και ένας σημαντικός παράγοντας που συνέτεινε σε αυτό, ήταν οι σκληροπυρηνικές θέσεις του.

«Γιατί πρέπει κάποιος να εκπλήσσεται που ο Τραμπ εξελίσσεται σε υποψήφιο της «αμνηστίας;» δήλωσε σκωπτικά ο Ρικ Τέιλερ, ρεπουμπλικάνος στρατηγιστής και πρώην εκπρόσωπος του γερουσιαστή από το Τέξας Τεντ Κρουζ, διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων.

«Όταν δεν έχεις μια κουλτούρα διακυβέρνησης οι αλλαγές θέσεων είναι απαραίτητες. Υποθέστε ότι δεν θα χρειαστεί να χτίσουμε κι αυτό το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό».

«Χτίσε το τείχος»

Στην προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στο Όστιν όπου προσήλθαν χιλιάδες υποστηρικτές του το κυρίαρχο σύνθημα ήταν: «Χτίσε το τείχος», πριν ακόμη εμφανιστεί ο Τραμπ στην εξέδρα. Το σύνθημα ήταν σαφές: αφορούσε την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και την καταβολή του οικονομικού κόστους για την κατασκευή του από την αναφερόμενη χώρα.

Ωστόσο, ορισμένοι μεταξύ των υποστηρικτών του ήταν θετικοί στη διεύρυνση της οπτικής του Τραμπ στο μεταναστευτικό. «Νομίζω ότι προτείνει την επανεξέταση του νομικού πλαισίου, καθώς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για όλους αυτούς ν’ απελαθούν. Νομίζω ότι το σύστημα θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς έχει προβλήματα», δηλώνει η Μπάρμπαρα Τόμας, μια υποστηρίκτρια του Τραμπ στο Όστιν.

Διαχρονικό πρόβλημα

Η πολιτική για το μεταναστευτικό διχάζει εδώ και χρόνια τους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Ο τέως πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος προσπάθησε ν’ αλλάξει τη νομοθεσία για τη μετανάστευση το 2007, αλλά η προσπάθεια αυτή «μπλοκαρίστηκε» στο Κογκρέσο. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε επίσης να δρομολογήσει αλλαγές, τις οποίες φρέναραν οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν την πλειοψηφία.

Εφαρμογή των νόμων

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ισχυρό νομικό πλαίσιο στο συγκεκριμένο θέμα υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι: «Τώρα θα πρέπει να γίνουμε πιο επιθετικοί, αλλά είναι αναγκαίο να εφαρμόσουμε τους νόμους».

Την άποψη ότι ο Τραμπ θα είναι «σκληρός, αλλά δίκαιος» στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών εξέφρασε ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News. «Όσοι έχουν παρανομήσει θα πρέπει ν’ απελαθούν άμεσα», δήλωσε ο Πενς, ο οποίος έπειτα από επίμονες ερωτήσεις διευκρίνισε ότι οι λεπτομέρειες θα πρέπει τεθούν υπό επεξεργασία στο Κογκρέσο.

Ένας πάγκος με λεμονάδες

Όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, το επιτελείο της δίνει μεγάλη σημασία στα λεπτομερή στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το πρόγραμμα στήριξης μικρών και νέων επιχειρήσεων.

Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να κάνει την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο εύκολη, όσο είναι η λειτουργία ενός πάγκου στον οποίο πωλούνται λεμονάδες, στην περίπτωση της εκλογής της στο Λευκό Οίκο.

Με τις οικονομικές εξαγγελίες για την ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση των μικρών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η Κλίντον προσπαθεί να προσεγγίσει μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων, η οποία στο σύνολό της, διαθέτει ισχυρή οικονομική δύναμη.

Βασικό σημείο της εξαγγελίας της είναι η καθιέρωση ενοποιημένου πλαισίου μειωμένης φορολόγησης για τις επιχειρήσεις, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώνουν πολλά δικαιολογητικά.

Υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων

Η άμβλυνση των σκληρών θέσεων του Ντόναλντ Τραμπ σε σοβαρά θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση οριοθετεί την τελευταία εξέλιξη στην προεκλογική εκστρατεία. Επιδίωξή του είναι να επιστρέψει θετικά στο προσκήνιο του πολιτικού ενδιαφέροντος διακινδυνεύοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας ρήξης με τον πυρήνα των υποστηρικτών του, που του εξασφάλισαν την εκλογή του στο προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων αποδίδουν τη στροφή αυτή στην έλλειψη προηγούμενης πολιτικής εμπειρίας κι εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες «μετατοπίσεις», υπό την πίεση των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται αποφασισμένη να στραφεί δυναμικά προς τον τομέα της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και των φορολογικών απαλλαγών, προσεγγίζοντας μια δυναμική ομάδα ψηφοφόρων, η οποία πρακτικά μπορεί να τη βοηθήσει να διευρύνει περισσότερο το προβάδισμα που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις.