Ανοιχτό παραμένει το θέμα της πρόσβασης των Γερμανών βουλευτών στη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου σταθμεύουν και γερμανικές δυνάμεις, τόνισε η Γερμανίδα υπουργός ‘Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία ωστόσο ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα τον αγώνα κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».

«Το θέμα παραμένει στο τραπέζι, παραμένουμε σε συζητήσεις. Θέλω απλώς σε αυτό το χρονικό σημείο να απευθύνω έκκληση προς όλους να μην ξεχάσουμε ότι έχουμε έναν κοινό στόχο και αυτός είναι η από κοινού αντιμετώπιση του λεγόμενου ‘Ισλαμικού Κράτους’. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος. Αυτό σημαίνει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται», δήλωσε η κυρία φον Ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ τόνισε ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν «κοινοβουλευτικό» στρατό, αναπτύσσονται δηλαδή με εντολή του Κοινοβουλίου και είναι αυτονόητο ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν πρόσβαση στους Γερμανούς στρατιώτες.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι έχει ήδη διευκρινιστεί πως η ίδια έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στο Ιντσιρλίκ. «Η Βουλή θα το αντιμετωπίσει με τον δικό της τρόπο, πρόκειται για ‘κοινοβουλευτικό’ στρατό. Είμαστε σε συζητήσεις. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να φέρνουμε ο ένας τον άλλον στην κατάσταση όπου θα ξεχάσουμε ότι το θέμα μας είναι ο από κοινού αγώνας εναντίον του ISIS. Είναι σαφές ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν πρόσβαση στα στρατεύματα», κατέληξε η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα τη βάση του Ιντσιρλίκ, χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από βουλευτές ή δημοσιογράφους.