Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον διεύρυνε το προβάδισμά της επί του αντιπάλου της του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ, από τον οποίο προηγείται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Η δημοσκόπηση, που διεξήγαγε η εταιρεία από την 1η έως και την 5η Ιουλίου, συμπεριλαμβάνει απαντήσεις που δόθηκαν το Σαββατοκύριακο, προτού το FBI δηλώσει χθες ότι δεν θα ασκήσει δίωξη εναντίον της Κλίντον για το θέμα της χρήσης ιδιωτικών διακομιστών για ηλεκτρονικά μηνύματα και την «ιδιαίτερη αμέλεια», όπως την χαρακτήρισε, στον χειρισμό απόρρητων πληροφοριών ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Reuters/Ipsos στο διάστημα 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου, η Κλίντον προηγούνταν του Τραμπ κατά 9 μονάδες.

Η δημοσκόπηση έδειξε χθες ότι από τους Αμερικανούς που είναι πιθανό να ψηφίσουν, 46% υποστηρίζουν την Κλίντον και 33% τον Τραμπ. Άλλο ένα 22% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν κανέναν από τους δύο υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές (8 Νοεμβρίου).

Η Κλίντον έχει αρνηθεί ότι έστειλε ή έλαβε απόρρητα έγγραφα σε ιδιωτικούς διακομιστές, αλλά το κοινό δεν την εμπιστεύεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos. Στις αρχές Μαΐου, 63% των Αμερικανών – μεταξύ των και 36% των Δημοκρατικών – είπαν ότι δεν πιστεύουν πως η Κλίντον είναι «έντιμη και ειλικρινής».

Η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται του Τραμπ κατά το μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς. Από τα μέσα Μαΐου έχει διατηρήσει ένα σχετικά σταθερό επίπεδο υποστήριξης μεταξύ πιθανών ψηφοφόρων, ενώ η δημοτικότητα του Τραμπ διαβρώνεται καθώς η οργάνωσή του αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων.

Το επίπεδο δημοτικότητας του Τραμπ μεταξύ πιθανών ψηφοφόρων υπολείπεται κατά περίπου 10 μονάδες από εκείνο που είχε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνι στις αρχές Ιουλίου, την εκλογική χρονιά του 2012.

Μεταξύ των υποστηρικτών της Κλίντον, οι μισοί σχεδόν έχουν πει ότι την υποστηρίζουν γιατί «Δεν θέλω να νικήσει ο Ντόναλντ Τραμπ». Άλλο ένα 39% είπε ότι «συμφωνώ με τις θέσεις της» και περίπου 13% είπε ότι «την συμπαθώ προσωπικά».

Στη δημοσκόπηση, μέσω του διαδικτύου, συμμετείχαν 1.441 Αμερικανοί πολίτες, και το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης ήταν 3 ποσοστιαίες μονάδες.