«Πρέπει με νηφαλιότητα να αξιολογήσουμε τα σημερινά δεδομένα», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις που έκανε μετά το Brexit. Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να νιώσουν πόσο η ΕΕ βοηθά στη βελτίωση της ζωής τους», ενώ τόνισε ότι: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον λόγο ύπαρξης της Ε.Ε»

Έκανε λόγο για τομή στη διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι: «Τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ιστορική συνείδηση».

«Δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να υποβαθμίσουμε. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την απόφαση του βρετανικού λαού. Η σημερινή μέρα είναι τομή για την Ευρώπη. Τις συνέπειες αυτής της τομής θα τις δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα και θα εξαρτηθεί από το πως οι υπόλοιποι 27 θα αναλύσουμε την κατάσταση.  Η Ευρώπη είναι πολυσχιδής. Υπάρχουν αμφιβολίες για την κατεύθυνση ενοποίησης της Ευρώπης. Η ΕΕ είναι από τους μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους. Εϊναι μια κοινότητα αλληλεγγύης εγγυητής για την σταθερότητα και την ευημερία των λαών.  Η Ε.Ε. είναι αποτέλεσμα της μεταπολεμικής προσπάθειας για ειρήνη».