Τα πρώτα αποτελέσματα από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν μικρό προβάδισμα στο Brexit, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις και προκαλώντας απότομες διακυμάνσεις στην ισοτιμία της στερλίνας.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 18 περιφέρειες, σε σύνολο 382, η αποχώρηση προηγείται με ποσοστό 52,1% ενώ η παραμονή συγκεντρώνει 47,9%, σύμφωνα με στοιχεία που μεταδίδει το Press Association. Εάν ληφθούν υπόψη και τα μερικά αποτελέσματα από τη Βόρεια Ιρλανδία που συγκεντρώνει το BBC, το ποσοστό του Brexit πέφτει στο 50,3% και του Bremain ανεβαίνει στο 49,7%, με βάση υπολογισμούς του Reuters.

Το ίδιο το BBC πάντως αυτή την ώρα δείχνει πως η διαφορά ξεπερνά τις 125.000 ψήφους, με το Brexit να είναι το πρώτο που σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ψήφων (1.013.098) και το Bremain να φτάνει τις 885.551 ψήφους.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διαφανεί μια σαφής τάση στο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου φαίνεται ότι θα κριθεί οριακά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν μικρό αλλά σημαντικό προβάδισμα στην παραμονή ενώ και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος Ukip, προέβλεψε ότι οι υποστηρικτές του Bremain θα κερδίσουν.

Τα σχόλια του Φάρατζ και οι δημοσκοπήσεις ώθησαν τη στερλίνα στο υψηλότερο επίπεδό της από τον περασμένο Δεκέμβριο και η ισοτιμία της με το δολάριο διαμορφώθηκε αρχικά στο 1:1,50. Στη συνέχεια όμως η στερλίνα έχασε όλα τα κέρδη της, όταν η καταμέτρηση των ψήφων στην πόλη Σάντερλαντ της βορειοανατολικής Αγγλίας έδωσε υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό υπέρ του Brexit. Η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου έπεσε μέχρι και το 1:1,4351, για να ανακάμψει ελαφρά στη συνέχεια, στο 1:1,46.