Λαροσί Αμπάλα ονομάζεται ο 25χρονος δολοφόνος του αστυνομικού στις Ιβλίν, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα που δρούσε ανάμεσα στη Γαλλία και το Πακιστάν.

Ο Αμπάλα προερχόταν από το Μαντ-λα-Ζολί, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, σύμφωνα με πηγές της έρευνας. Είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά μελών της μονάδας RAID των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας, νεκρή βρέθηκε και η σύντροφος του αστυνομικού που δολοφόνησε, ενώ σώος είναι ο 3χρονος γιος του ζευγαριού.

Η επίθεση εναντίον του αξιωματικού της αστυνομίας, που υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα του Λε Μιρό, έγινε στη συνοικία Μανιανβίλ, στο Ιβλίν, δυτικά του κέντρου του Παρισιού. Λίγη ώρα αργότερα όλοι οι περίοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ η αστυνομία απέκλεισε όλη την περιοχή, πριν φθάσει επιτόπου μια μονάδα της RAID.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ερευνητές ότι ο δράστης κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν επιτέθηκε στον αστυνομικό. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ, μέσω μιας ανάρτησης του πρακτορείου ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές στον ιστότοπό του.