Ο ηγέτης των εξεγερμένων έδωσε στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι στη Σύρτη και σε άλλες πόλεις τελεσίγραφο ως το Σάββατο να παραδοθούν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπιστούν δια της στρατιωτικής ισχύος.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε κι άλλο», είπε ο Άμπντελ Τζαλίλ στη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της εξέγερσης.

«Μπορούμε να επιλύσουμε την κατάσταση με στρατιωτικά μέσα, αλλά δεν επιθυμούμε να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Ο Άμπντελ Τζαλίλ είπε ότι οι εξεγερμένοι θα εισέλθουν στη Σύρτη και σε περιοχές του νότου ειρηνικά, για να «αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία και καταστροφή».

«Αυτή η ευκαιρία θα λήξει στο τέλος του Έιντ αλ Φιτρ (Παρασκευή στη Λιβύη)», πρόσθεσε.

Εκτίμησε παράλληλα ότι τα μέλη της οικογένειας του Μουάμαρ Καντάφι που έχουν μεταβεί στην Αλγερία θα την εγκαταλείψουν σύντομα μεταβαίνοντας σε κάποια άλλη χώρα.

Ο σημαντικότερος λιβυκός τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου υπέστη ζημιές στην διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε μαχητές των εξεγερμένων και δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με εργαζομένους σε αυτόν και αυτόπτες μάρτυρες.

Ανταποκριτής του ειδησεογραφικού Reuters είπε ότι είδε φλόγες και μαύρο καπνό να βγαίνουν από μια δεξαμενή στον τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου, από τον οποίο εξάγονταν κατά μέσον όρο 450.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα πριν από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι το Φεβρουάριο.

Η έκταση της ζημιάς δεν είναι ακόμα σαφής, και ουδείς στην κρατική εταιρία Waha ήταν διαθέσιμος για σχόλια. Ο εργαζόμενος, ο οποίος πήγε να επιθεωρήσει τη ζημιά, είπε ότι δύο φωτιές κατασβήστηκαν, ενώ πρόσθεσε ότι κανένας από τους εργαζόμενους δεν εργάζεται στις εγκαταστάσεις, που έχουν αποθηκευτική δυνατότητα 6,3 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η Waha ανήκει στην Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης, αλλά και στις αμερικανικές ConocoPhillips , Marathon και Hess Corp., σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπό της. Έχει τρία κοιτάσματα, στην Ουάχα, στη Σάμαχ και στη Γκιάλο.

Στον τερματικό σταθμό στο Ες-Σίντερ, περίπου 180 χλμ. από τη Σύρτη στις ανατολικές ακτές της Λιβύης, αποθηκεύεται πετρέλαιο που αντλείται από τη λεκάνη της Σύρτης, όπου βρίσκονται κοιτάσματα που εκμεταλλεύονται η γαλλική Total και η ιταλική Eni.

Ο Άμπντελ Τζαλίλ Μαγιούφ, εκπρόσωπος της εταιρίας AGOCO, που τελεί υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, είπε ότι η δεξαμενή επλήγη «πριν από τρεις ημέρες». Η εταιρία έχει ανακοινώσει ότι θα επαναλάβει τις εξαγωγές πετρελαίου από το Τομπρούκ ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.