Σειρά ενισχυμένων κυρώσεων κατά του Ιράν λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος αποφάσισαν να υιοθετήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.

«Το θέμα όσον αφορά τις κυρώσεις κατά του Ιράν υιοθετήθηκε από τους υπουργούς που συναντώνται στις Βρυξέλλες», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η σειρά των μέτρων αυτών της Ε.Ε. προχωράει πέραν των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν στις 9 Ιουνίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάζουν στο στόχαστρο τη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου του Ιράν. Προβλέπει την απαγόρευση οποιασδήποτε νέας επένδυσης, τεχνικής βοήθειας ή μεταφοράς τεχνολογιών, κυρίως για τη διύλιση πετρελαίου και την υγροποίηση φυσικού αερίου.

Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που ψηφίστηκαν από τον ΟΗΕ κατά του Ιράν, αλλά όχι αυτές που αποφασίστηκαν από συγκεκριμένες χώρες.

«Θα εφαρμόσουμε πλήρως τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όμως όσον αφορά τα αιτήματα για επιπρόσθετες κυρώσεις που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε», δηλώνει σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα Financial Times ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Μεχμέτ Σιμσέκ.

«Η διευκόλυνση του εμπορίου που δεν απαγορεύτηκε από την απόφαση του ΟΗΕ πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», σημείωσε.

Ο Σιμσέκ έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγη ώρα μετά τη σημερινή υιοθέτηση από την Ε.Ε., μετά τις ΗΠΑ, των ενισχυμένων κυρώσεων κατά του Ιράν, που έχουν κυρίως στόχο τον ενεργειακό του τομέα.