Ο Ντόναλντ Τραμπ πλησίασε σήμερα ακόμη πιο κοντά στη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, μετά την εύκολη επικράτησή του, έναντι των συνυποψηφίων του στον προκριματικό εκλογικό κύκλο στη Νεβάδα. Έτσι, είναι πλέον ο νικητής σε τρεις από τους τέσσερις προκριματικούς εκλογικούς κύκλους.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα στις ΗΠΑ, δημοσιοποίησαν την επιτυχία του Τραμπ σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην αναφερόμενη πολιτεία επιβεβαίωσε επίσημα το εκλογικό αποτέλεσμα, αργότερα.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής από τη Φλόριντα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ ο Τεντ Κρουζ, γερουσιαστής από το Τέξας, έρχεται τρίτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στη Νεβάδα.

Η νίκη αυτή του Τραμπ χαρακτηρίζεται ως αποφασιστικής σημασίας, προκαλώντας εκνευρισμό σε στελέχη του συντηρητικού πυρήνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τα οποία πριν από ένα σχεδόν μήνα ήλπιζαν ότι η προκριματική υποψηφιότητα του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου θ’ αντιμετώπιζε προβλήματα μετά την ήττα του από τον Κρουζ, στον πρώτο προκριματικό κύκλο, που έγινε στην Αϊόβα. Ωστόσο, από τότε, ο Τραμπ νίκησε στο Νιου Χαμσάιρ, στη Νότια Καρολίνα, αλλά και σήμερα στη Νεβάδα, ενώ αναμένεται η «Σούπερ Τρίτη» την 1η Μαρτίου, με τους προκριματικούς, σε μια σειρά νότιων πολιτειών.

«Αν ακούγατε τους σχολιαστές, δεν περίμεναν να έχουμε τέτοιες νίκες. Τώρα νικάμε, νικάμε, νικάμε σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στο Λας Βέγκας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ θα τα πάει καλά σε αρκετές από τις πολιτείες που θα έχουν προκριματικούς τη «Σούπερ Τρίτη,» εντείνοντας την προεκλογική πίεση στον Κρουζ, στον Ρούμπιο, αλλά και στον κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ, ο οποίος δεν είχε σημαντική δυναμική στη Νεβάδα.

«Οι συνυποψήφιοι του Τραμπ πρέπει ν’ αποφασίσουν πώς θα τον αντιμετωπίσουν», δηλώνει ο Φορντ Ο’ Κόνελ, ειδικός σε θέματα στρατηγικής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Ουάσιγκτον. «Ποιος όμως θα εγκαταλείψει;» αναρωτιέται ο Ο’ Κόνελ. Στη προκριματική διεκδίκηση του χρίσματος στη Νεβάδα, οι περισσότεροι από τους συνυποψηφίους του, άφησαν τον Τραμπ μόνο του, προτιμώντας να ανταλλάσσουν φραστικά πυρά μεταξύ τους, ώστε να τον απαξιώσουν προεκλογικά. Μετά την επιβεβαίωση της νίκης του Τραμπ στη Νεβάδα, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Κρουζ σε ανακοίνωσή τους, άσκησαν κριτική στο Ρούμπιο για την αδυναμία του, να κερδίσει την Πολιτεία, χωρίς ωστόσο, ν’ αναφερθούν στον Τραμπ.

Ωστόσο, ο Ρούμπιο που εισήλθε στην προκριματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου ν’ αποδομήσει την προεκλογική δυναμική του Τραμπ, θα λάβει σήμερα μια παρηγοριά, με την επιλογή του στη δεύτερη θέση. Από την άλλη μεριά, η επίδοσή του, μπορεί να προσδώσει αρνητική δυναμική στην προεκλογική του εκστρατεία, δεδομένου ότι είναι γνωστός στην αναφερόμενη πολιτεία, ενώ έχει ζήσει εκεί, την παιδική του ηλικία. Είναι ένας Αμερικανός, κουβανικής καταγωγής, ο οποίος προσπάθησε να κερδίσει την υποστήριξη του μεγάλου ποσοστού του λατινοαμερικάνικου πληθυσμού, που ζει στη Νεβάδα. Ο Ρούμπιο επίσης, επωφελήθηκε πολιτικά από την αποχώρηση του Τζεμπ Μπους, το Σάββατο, υπό τη λογική ότι η εξέλιξη αυτή, τον έφερε πιο κοντά στη δυνατότητα νέων προεκλογικών χρηματοδοτήσεων, θετικής δημόσιας προβολής, αλλά και περισσότερης προσοχής από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Ωστόσο, τίποτα απ’ όλα αυτά δε στάθηκε δυνατό ν’ αναχαιτίσει την προεκλογική δυναμική του Τραμπ.

Αναφορικά με τον Κρουζ, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με σοβαρά ερωτηματικά γύρω από τη βιωσιμότητα της προεκλογικής εκστρατείας του. Αμέσως μετά τη νίκη του Κρουζ στην Αϊόβα, ο Τραμπ προσπάθησε να κερδίσει τη συμπάθεια του πυρήνα των ψηφοφόρων του Κρουζ, που περιλαμβάνει τους σκληροπυρηνικούς ψηφοφορόρους των Ρεπουμπλκάνων, αλλά και τους ευαγγελικούς.

Ο Κρουζ από την πλευρά του, προσπάθησε ν’ απευθυνθεί στη δυναμική φιλελεύθερη πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων στη Νεβάδα, στοχεύοντας απευθείας σε αυτούς που υποστήριξαν τον Κλίβεν Μπάντι, ιδιοκτήτη τοπικού ράντσου, στην ένοπλη εξέγερσή του κατά της ομοσπονδιακής κυβλέρνησης, το 2014. Επίσης, υποστήριξε και την ένοπλη κατάληψη του πάρκου προστασίας της άγριας ζωής, στο Όρεγκον, πρόσφατα, την οποία οργάνωσαν οι γιοι του Μπάντι. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε ούτε οι προσεγγίσεις αυτές, στάθηκαν αρκετές για ν’ αναχαιτιστεί η πολιτική δυναμική του Τράμπ.

Ο προκριματικός κύκλος που θα διεξαθχεί στην πολιτεία του Κρουζ, στο Τέξας, την 1η Μαρτίου φαίνεται ότι θα έχει καθοριστική σημασία για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας του.

Παρά τις αρχικές αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για διαδικαστικές παρατυπίες σε αρκετά κέντρα ψηφοφορίας στη Νεβάδα, τόσο η Εθνική όσο και η Πολιτειακή Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσαν ότι η διεξαγωγή της ψηφοφορίας ήταν ομαλή. Παράλληλα καταγράφηκε υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι ιστορικά συμμετέχει μικρό ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων.

Κατά τη γενικότερη αντίληψη ο προκριματικός κύκλος στη Νεβάδα λειτούργησε ως τεστ, για το επίπεδο της οργανωτικής ικανότητας του επιτελείου του Τραμπ, αναφορικά με τη θετική αξιοποίηση της δημόσιας εικόνας του. Σε αντίθεση με την κύρια διαδικασία για την εκλογή προέδρου, η επιτυχία στους προκριματικούς κύκλους εξαρτάται άμεσα από τη δυναμική των προεκλογικών εκστρατειών να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους, ώστε αυτοί τελικά να συμμετέχουν. Η αποτυχία του Τραμπ να το επιτύχει αυτό στην Αϊόβα φαίνεται να συντέλεσε στην ήττα του.

Από την άλλη μεριά, δεν αντιμετώπισε τέτοια προβλήματα στη Νεβάδα, ενώ αναμένεται ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία από τους 30 εκλέκτορες της πολιτείας. Η θετική αυτή προοπτική θα του δώσει περισσότερους από 80 εκλέκτορες πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, «φρενάροντας» πρακτικά την προεκλογική δυναμική των Κρουζ και Ρούμπιο.

Παρά το γεγονός ότι για την τελική επιλογή του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων απαιτούνται περισσότεροι από 1.200 εκλέκτορες, ο Τραμπ φαίνεται να προχωρά, προδιαγράφοντας τη θετική προεκλογική δυναμική του.