Τη δέσμευσή τους για παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Σύρους, επανέλαβαν τα κράτη, κατά τη συγκέντρωση ξένων ηγετών στο Λονδίνο για μια διάσκεψη που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ζητούν 7,73 δισεκατομμύρια δολάρια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση στη Συρία φέτος ενώ οι χώρες στην περιοχή ζητούν επιπλέον 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι συνδιοργανωτές της διάσκεψης, η Βρετανία, η Νορβηγία και η Γερμανία, ήταν οι πρώτοι που ανακοίνωσαν τις συνεισφορές τους ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισπανία και άλλα κράτη.

Η Βρετανία και η Νορβηγία υποσχέθηκαν να παράσχουν επιπλέον 1,76 και 1,17 δισεκατομμύριο δολάρια αντίστοιχα έως το 2020, ενώ η Γερμανία θα δώσει 2,57 δισεκ. δολάρια μέχρι το 2018.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως η συνεισφορά τους κατά το τρέχον οικονομικό έτος, που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2016, θα είναι 890 εκατομμύρια δολάρια.

«Το να βλέπει κανείς ανθρώπους να τρώνε χορτάρι και αδέσποτα ζώα για να επιβιώσουν μέρα με τη μέρα, σοκάρει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Και πρέπει να δώσουμε μία απάντηση σε αυτό», δήλωσε στη διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη των δωρητών να αυξήσουν τη δική τους συνεισφορά για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κρίση των προσφύγων.

Τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε ο Κέρι, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συγκαλέσει σύνοδο για τους πρόσφυγες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Από εδώ καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει κατά τουλάχιστον 30% την απόκρισή της στην έκκληση για ανθρωπιστικούς πόρους για τους πρόσφυγες», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε ότι θα παράσχει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως οι γείτονες της Συρίας ωφελούν όλο τον κόσμο φιλοξενώντας πάνω από 4,6 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες και πως οι άλλες χώρες πρέπει να τους υποστηρίξουν.

Στο μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι παρέδωσε τρόφιμα σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους στην πολιορκημένη συριακή πόλη Μουανταμίγια κοντά στη Δαμασκό. Πρόσθεσε πως τα τρόφιμα αυτά επαρκούν μόνο για τρεις εβδομάδες και πως χρειάζεται τακτική πρόσβαση.

Ιατρικές προμήθειες για 10.000 ανθρώπους διανεμήθηκαν χθες στην πόλη των 50.000 κατοίκων με αυτοκινητοπομπές της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.