Η Εθνική Ένωση των εργαζομένων στα Ορυχεία (NUM) της Νοτίου Αφρικής και το μικρότερο συνδικάτο Αλληλεγγύη ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τις εταιρίες του κλάδου των χρυσωρυχείων για τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων τους και ότι τερματίζεται η απεργιακή κινητοποίηση η οποία συνεχιζόταν από την περασμένη εβδομάδα.

«Βάσει των όρων της συμφωνίας διετούς διάρκειας η οποία συνήφθη σήμερα, οι εργαζόμενοι (στις επιχειρήσεις) του τομέα του χρυσού του Επιμελητηρίου των Ορυχείων θα λάβουν μισθολογικές αυξήσεις από 8 ως 10%», ανέφερε το συνδικάτο Αλληλεγγύη σε ανακοινωθέν του.

«Εάν ο πληθωρισμός πάντως αυξηθεί πάνω από την καθορισμένη μισθολογική αύξηση της επόμενης χρονιάς, οι εργοδότες και το συνδικάτο θα επανεξετάσουν τη συμφωνία ως τον Ιούλιο της επόμενης χρονιάς», πρόσθεσε. Ο πληθωρισμός φθάνει σήμερα το 5%.

Η NUM ανακοίνωσε επίσης ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους εργοδότες στον τομέα των χρυσωρυχείων. Δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι απεργίες στα ορυχεία τα οποία ανήκουν στις εταιρίες AngloGold Ashanti, Gold Fields και Harmony, που διαρκούσαν από την Πέμπτη και παρέλυσαν τις εργασίες σε αυτά, προκάλεσαν ζημίες ύψους 25 εκατ. δολαρίων την ημέρα.

Περίπου 100.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Γενικά χρειάζονται μια με δύο ημέρες ώστε τα ορυχεία να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία και παραγωγή.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού είχε φθάσει νέο ιστορικό ρεκόρ σε ευρώ και πλησίαζε το ιστορικό του ρεκόρ σε δολάρια, καθώς έφθασε τα 1.630 δολάρια την ουγγιά χθες.