Τα «U-boat», ήταν γερμανικά υποβρύχια που κατά τον Πρώτο αλλά και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, «όργωναν» τις θάλασσες προκαλώντας προβλήματα στα πλοία των εχθρών της Γερμανίας.

Σήμερα, το αντίγραφο ενός U-boat βρίσκεται αγκυροβολημένο σε ένα κανάλι της Βρετανίας. Ανήκει στον 51χρονο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς ο οποίος το κατασκεύασε χρησιμοποιώντας σαν βάση ένα κανονικό σκάφος. Ωστόσο προσπάθησε, και αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες τα κατάφερε, να δείχνει όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται. Έχει το μέγεθος ενός πέμπτου του πραγματικού υποβρυχίου και είναι εξοπλισμένο με περισκόπιο και ψεύτικες τορπίλες! Βέβαια και το περισκόπιο δεν βασίζεται στις τεχνολογίες της εποχής του αυθεντικού U-boat. Αντιθέτως, είναι κατασκευασμένο από πλαστικό σωλήνα, ο οποίος στην κορυφή του έχει μια μικρή κάμερα και στη βάση του ένα εικονοσκόπιο!

Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ δεν αρκέστηκε σε αυτά. Για να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αληθοφάνεια στο δημιούργημα του, όταν επιβιβάζεται στο «υποβρύχιο» φοράει μια ναζιστική στολή και καλεί τους περαστικούς να μπουν στο εσωτερικό προκειμένου να τους κάνει μια αναπαράσταση της κατάστασης που επικρατούσε εκεί, κατά τη διάρκεια μιας ναυμαχίας! Όσοι τελικά πειστούν και τον ακολουθήσουν, θα χρησιμοποιήσουν το «περισκόπιο», θα ακούσουν τον ήχο του συναγερμού από CD και την φωνή του Ρίτσαρντ να λέει: «κατάδυση, κατάδυση»  Και όλα αυτά, ενώ το δωμάτιο θα φωτίζεται από το χαρακτηριστικό κόκκινο φως που αναβοσβήνει και το πλοίο θα τραντάζεται!

Η κατασκευή του υποβρυχίου κόστισε στον Ρίτσαρντ 50.000 λίρες, ενώ στο παρελθόν είχε δημιουργήσει και ένα μέρος του Starship Enterprise, όντας ο ίδιος φανατικός θεατής της σειράς Σταρ Τρεκ.

Αν και οι μάχες που αναπαριστά για τους επισκέπτες είναι εικονικές, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος δεν έχει δεχθεί πραγματικές επιθέσεις από ορισμένους κατοίκους της περιοχής. Στο παρελθόν έχουν κλαπεί ορισμένα εξαρτήματα του σκάφους ενώ πρόσφατα ένας οργισμένος γείτονας επιτέθηκε στο υποβρύχιο, χρησιμοποιώντας ως «πολεμοφόδια»… βάζα μαγιονέζας και κατηγορώντας τον Ρίτσαρντ ότι είναι ναζιστής! Ο ίδιος δεν φάνηκε να πτοείται και μάλιστα άφησε τα σημάδια της επίθεσης σαν σουβενίρ.

Εδώ το αυθεντικό γερμανικό υποβρύχιο U-boat: